Man probeerde zijn borst af te snijden omdat chirurgie werd geweigerd

Lichaam door Karin

Iets zó ontzettend lelijk vinden aan jezelf, dat het je hele leven beïnvloedt. Dat was het geval bij de Engelse Farshad Hashemzadeh. Hij werd zo verdrietig van zijn rechterborst, dat hij ‘m er zelf af probeerde te snijden.
 
De 28-jarige Farshad Hashemzadeh werd zo bedroefd door zijn B-cup mannenborst (zijn andere borst was wel ‘normaal’), dat hij probeerde  om ‘m er zelf af te snijden nadat een operatie werd geweigerd door de NHS (National Health Service). De auto-onderdelen verkoper, die zijn borst nu in een privékliniek heeft laten verwijderen, vertelde dit in het Engelse programma This Morning. Hij was zo ongelooflijk ongelukkig omdat zijn operatie herhaaldelijk werd geweigerd, dat hij zelf aan de slag ging met een mes. 
 

Gynaecomastie
“Ik ging naar de huisarts en kreeg tabletten”, vertelt hij over de pogingen om zich te ontdoen van zijn borst, die begon te groeien kort nadat hij 18 was geworden. “Ik was voor twee maanden verlost, maar het begon terug te groeien. Het was niet zo erg toen ik 18 was, maar toen ik ongeveer 25 was, begon ik echt te lijden omdat ik bijvoorbeeld geen relatie kon aangaan.  In de zomer trok ik gerust twee of drie vesten aan en probeerde ik het te verbergen met mijn hand.” Farshads toestand, hoewel zeldzaam, is niet uniek met ongeveer 400 mensen die elk jaar gediagnosticeerd worden met gynaecomastie. 

Hormonale onbalans

De aandoening die wordt veroorzaakt door een hormonale onbalans, wordt vaker gediagnosticeerd boven de 50 jaar, maar zelden op zo'n extreme manier. “Vaak ontstaat het in de adolescentie, maar het kan ook optreden als bijwerking van medicatie - 20% van degenen die gynaecomastie krijgen, krijgt het als bijwerking.” Hoewel de NHS zal kijken naar de financiering voor chirurgie voor mensen die lijden aan vergelijkbare omstandigheden, werd een operatie voor Farshad, ondanks zijn voortdurende nood, herhaaldelijk geweigerd.
 

Effect op zelfvertrouwen
“De meeste mensen verbergen het,” voegde Dr Heaversedge eraan toe, “maar je kunt het effect op het zelfvertrouwen van mensen en hun relaties niet onderschatten.” In het geval van Farshad resulteerde zijn woede uiteindelijk in een dramatische poging om de borst zelf weg te snijden.
 
Zelf snijden
“Ik was erg boos door de beslissing van de NHS en ik zag geen uitweg meer”, zei hij tegen de krant The Sun. “Ik was te beschaamd om mijn shirt uit te trekken voor mijn vriendin, dus ik probeerde het zelf weg te snijden. Het was pijnlijk en er lag overal bloed op de vloer. Maar zelfs dan kan de NHS niet zien hoe bedroefd ik was.” Vriendin Charlene Cullen die naast hem verscheen op This Morning, voegt toe: “Hij was echt in verlegenheid gebracht en had een maand nodig voordat hij me vertelde wat er mis was. Het stoorde me niet, maar het stoorde hém en maakte hem erg zelfbewust. Ik ging naar zijn huisarts maar hij deed niks.”

Onder het mes

Ze besloot om hem te helpen door hem financieel te steunen zodat zijn borst particulier verwijderd kon worden en Farshad ging uiteindelijk onder het mes.
 


“Er is niets in er niet meer”, vertelt hij. Nu zijn borst weg is, voelt Farshad zich eindelijk weer gelukkig en zodra het litteken goed genezen is, zal hij zich echt weer gaan voelen “als een man”. Hij voegt eraan toe: “Ik hoop alleen niet dat het terugkomt.”

Wat vind jij van het verhaal van Farshad?