Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

De 6 grootste Sinterklaas-ergernissen

Yes! Het is weer bijna tijd voor een avond kruidnootjes, cadeautjes, gedichten en surprises! Kan nooit misgaan toch? Nou ja, met deze ergernissen op Sinterklaas, eindigt de avond misschien wel in wild geraas!

Meestal vind je het heel leuk. En soms zou je weer willen dat je op 5 december nooit meer ergens wordt verwacht. Want hoewel Sinterklaas vaak echt wel de nodige gezelligheid met zich meebrengt, kent het ook de nodige ergernissen. Van stom lootje tot shitcadeau, na dit artikel herken je ze zo!

1. Lootjesperikelen
Vroeger sprak je met je vriendin af dat jullie ieder een paars stipje op je lootje zouden zetten. Zo kon je makkelijker naar elkaars papiertje grijpen! Nu ben je 34 jaar ouder en gaat het allemaal heel eerlijk via trekmijnlootje.nl (of iets in die trant). En dus heb je het er gewoon maar mee te doen als je Shelly, het nieuwe vriendinnetje van je neef, trekt. Wat Shelly zou willen hebben? “Niks, want ze heeft Roy al.” Ook leuk: als je toch papieren lootjes hebt getrokken en je 1) tot aan de volgende 5 december bezig bent het ontcijferen van het handschrift of 2) iemand dubbel wordt getrokken en één iemand (jij, uiteraard) dus helemaal niets krijgt. Ja, misschien voor de troost een met moeite afgestane chocoladeletter van je acht maanden oude nichtje. En dan ook alleen maar omdat die nog geen tand om mee te kauwen heeft. Heel veel plezier ermee!

2. Smerige surprise
Niemand is zo creatief als in de periode rond Sinterklaas. Want naast het kopen van cadeautjes, maken veel mensen ook nog een surprise voor degene die op hun lootje staat. En dat kan nogal zuur uitpakken. Want waar jij een huis van peperkoek (zes verdiepingen, please) verwacht, sta je op 5 december tot aan je elleboog in de koeienstront om een zakje kruidnoten uit een zogenaamd aquarium te vissen. Of je moet voor een paar chocolademunten in een levensgroot neusgat peuren. Een gat met een hoeveelheid nepsnot waar je de komende vier jaar niet van verkouden durft te worden, welteverstaan. Waarom? Dat weet alleen ome Adrie.

3. Geen surprise
O, o, o, wat heb je toch je best gedaan een mooie surprise voor je broer in elkaar te flansen. Het is een kartonnen boomhuis met heel veel takken en nepblaadjes en hij denkt natuurlijk dat er cadeautjes onder die blaadjes verstopt zitten, maar in werkelijkheid moet hij in de stam zijn. Goed. Op de Avond der Avonden wordt-ie inderdaad helemaal lyrisch van zijn boom en jij wacht daardoor weer stralend op jouw surprise. Die komt. In de vorm van een telefoonboek. Waar iemand met een stanleymes een gat in alle bladzijden heeft gemaakt, zodat je cadeautje – een boek over het ontstaan van botanische tuinen – er precies in past. Wat ontzettend attent. Zeker gezien het feit dat je vorig jaar ook al zoiets moois kreeg: een schoenendoos van Bristol met daarin vijf kartonnen snippers.

4. Awkward gedicht
Het allerlastigste aan Sinterklaas vieren, is het maken van een gedicht. Nou ja, als je twee linkerhanden hebt is het in elkaar flansen van een surprise ook niet ideaal, maar goed, daar zijn nog wel eenvoudige oplossingen voor. Het maken van een fatsoenlijk versje, echter, vraagt om meer denkwerk. Bij de meesten dan. Want sommigen mensen zijn welgeteld drie minuten kwijt aan hun gedicht. Hoe? Door wat woorden in de rijmmachine te gooien, of het echt heel simpel (de pimpel) te houden. Waar jouw gedicht bestaat uit zestien delen en woorden zo mooi dat je neef Egbert sneller smelt dan een chocoladeletter, krijg jij een gedicht van vier regels:

Sint geeft jou dit gedicht
Omdat ik voor je ben gezwicht
Ik ben stiekem op jou verliefd
Groetjes Zwarte Piefd


Ja, kan je lachen, maar het bestaat.

5. Flutcadeau
Iets vrijblijvender dan gedichten en surprises, is het dobbelspel. Het is meteen ook een stuk stommer. Waarom? Omdat iedereen vrij is de cadeautjes te kopen die hij wil (‘gewoon een leuk dingetje van onder de vijf euro’), de cadeautjes op een grote berg worden gelegd en het van de dobbelsteen afhangt wat je krijgt. Sommigen eindigen dus met jouw geurkaars, anderen, zoals jij, met een plastic waterpistooltje dat al uit elkaar dondert als je ernaar kijkt. Er is één troost: ruilen mag. Gelukkig maar, want met een scheetzak kun je een stuk meer.

6. Gekke Sint
Hartstikke gezellig: voor de allerkleinsten heeft je tante ervoor gezorgd dat Sinterklaas en zijn knecht langskomen! Als-ie binnenkomt, lijkt de goeie ouwe man nog echt oud te zijn ook, omdat-ie pas de huiskamer bereikt na twintig keer tegen hetzelfde kastje aangelopen te zijn. Al snel ruik je echter dat-ie de tijd voor zijn boeking in café ’t Lamme Paard heeft gedood met acht jenever en twee Cointreau. Daardoor zit, nu je het zegt, zijn baard ook om zijn kruis en slaat-ie met het grote zwarte boek je tante op haar kadetten. Nice.

Heb jij weleens een van de bovenstaande zes ergernissen gehad?