Dit moet je zien: Food inc.

Eten door Esmee Noelle
We weten allemaal dat de plofkip nog gewoon in de schappen ligt en het blijft heel verleidelijk deze gewoon in je winkelwagen te gooien. Maar na het zien van deze documentaire bedenk je je misschien...
 
Sinds kort heb ik Netflix en daarop kun je niet alleen films en series kijken; er staan ook fijne docu's op. Of nouja, fijn. Dat woord kan ik niet zo goed linken aan de documentaire waar ik het over wil hebben: Food inc. 
 
Voedselindustrie
De documentaire komt uit 2008, maar is zeker het kijken waard. Je krijgt namelijk een kijkje in de voedselindustrie en daar word je niet vrolijk van. Niet dat je daarna niet meer wil eten, maar je bedenkt je wel even drie keer voor je ergens eten koopt. Maker Robert Kenner wil weten wát we nu precies eten. De conclusie is duidelijk: dat had je eigenlijk niet willen (w)eten. Je krijgt een kijkje in de enorme maïsindustrie in Amerika, een product waar heel veel voedselproducten mee gezoet worden. En ook zie je hoe die lekkere kippenpootjes van bijvoorbeeld KFC gemaakt worden en wat er in een hamburger van McDonalds zit. De Amerikaanse voedselindustrie is denk ik wel een tandje erger dan hier in Europa, maar veel halen wij daar vandaan en ik denk dat we absoluut ook deze kant op gaan als we niet oppassen. 
 

Machteloos?
Weet jij eigenlijk waar je eten vandaan komt? Op alle verpakkingen in de supermarkt staan grazende koeien en er zitten veertjes in je eierdoosje. Maar de realiteit is anders. De voedselindustrie bepaalt wat we eten. Maar of we echt zo machteloos zijn? Wanneer we allemaal letten op wat we kopen, zullen de fabrikanten vanzelf hun aanbod aan moeten passen aan de vraag. Maar dan moeten we dat wel doen. Bovendien is gezond eten nu heel duur. Het is veel goedkoper om ongezond te eten; dat moet toch te veranderen zijn? Mocht je de documentaire nog niet gezien hebben, ga hem dan zeker kijken! Zorg dat je daarvoor al gegeten hebt, want de eetlust vergaat je wel bij het zien van de beelden. Het kan nooit kwaad om je bewust te zijn van wat je eet! 
 
Bekijk hieronder de trailer.

Lees ook de vorige fitspiration artikelen van Esmée!


Dit artikel verschijnt ook op WorkThatEs.nl.
 

 
Esmée (24) is freelance journalist en eigenaresse van de fitspiration website WorkThatEs.nl. Haar passie? Sporten en zo gezond mogelijk eten. Ondanks dat Esmée geen personal trainer of geschoolde voedingsdeskundige is, weet ze inmiddels heel veel over deze onderwerpen doordat ze alles leest wat los en vast zit (je bent journalist of je bent het niet) en door veel te praten met deskundigen. Zo moeilijk is dat sporten en gezond eten helemaal niet namelijk!
 
Wil je meer lezen? Kijk dan op WorkThatEs.nl