Kijkers in tranen door documentaire over ongeluk met Stint: "vanaf minuut 1 met een brok in mijn keel"

Media door Jennifer

Het was destijds het grote nieuws van de dag: het ongeluk met de Stint bolderkar in Oss. Je kan het niet gemist hebben en herinnert het je vast nog wel, ook al is het inmiddels alweer vijf jaar geleden. Tijdens het ongeluk kwam een Stint in botsing met een trein, waarbij maarliefst vier kinderen het niet overleefden. Heftig! Over dit dramatische ongeluk is de documentaire Vijf Jaar Na De Stint gemaakt door Humberto Tan en het RTL Nieuws, die op zondagavond werd uitgezonden bij RTL4. En warning: je houdt het gegarandeerd niet droog.

Emotionele documentaire 'Vijf Jaar Na De Stint' over ongeluk in Oss

Al vanaf de eerste minuut zijn de kijkers in tranen door de documentaire Vijf Jaar Na De Stint. Dit komt waarschijnlijk vooral doordat we het verhaal krijgen van de ouders van de verongelukte kinderen. Al is de docu ook mooi gemaakt, zo begint het met woorden van de ooggetuige die alles zag gebeuren. Hoe zij haar point of view van destijds heel beeldend verteld, zorgt ervoor dat kijkers helemaal in het verhaal worden gezogen. "Vanuit de auto zag ik in mijn ooghoek jullie roze Stint. De wind door de haren van de kindjes en de leidster. Lachend op de Stint," vertelt ze. Alleen gebeurt niet veel later het ongeluk, wat een nachtmerrie is voor elke ouder.

En deze ouders komen nu dus aan het woord in de documentaire, gemaakt door Humberto Tan en RTL Nieuws-verslaggever Eelco Hiltermann. Hij was toen ook aanwezig bij het ongeluk. Op 20 september 2018 speelde het vreselijke drama zich af, waarbij een Stint 'per ongeluk' onder de spoorbomen schiet bij een treinspoor. De begeleidster kreeg de Stint destijds niet meer in beweging, terwijl er ondertussen een trein kwam aangereden op volle snelheid. Vier kinderen overleefde dit ongeluk niet: twee van 4, één van 6 en één van 8 jaar. Eén van hen was Fleur, de dochter van Loes, die volgens haar moeder graag buiten was en dol was op de zon. Tegenwoordig ziet Loes hoe klasgenootjes van de overleden Fleur naar de kinderdisco gaan. Ze vermoedt dat haar dochter dit "prachtig" had gevonden. Aww.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door RTL (@rtl.nl)

'Powerlady' Indy

Alleen de begeleidster in de Stint en een 11-jarig meisje overleefden het ongeluk, maar ze raakten wel gewond. Dat 11-jarige meisje van toen is inmiddels de 16-jarige Indy. Zij overleefde het ongeluk dus wel, maar moest helaas ook in één klap afscheid nemen van twee zusjes. Indy's vader noemt zijn dochter wel een "powerlady". Indy kwam er namelijk zeker niet makkelijk doorheen. Zo lag ze vijf dagen in coma en heeft ze nog elke dag pijn aan haar been. Tijdens haar terugblik op het ongeluk zien we hoe plotseling het kwam. Vlak voor het ongeluk zongen ze namelijk nog allemaal liedjes met z'n allen. "Ik weet niet meer welke liedjes, maar het was heel gezellig," vertelt ze. Nadat het ongeluk gebeurde, kwam Indy in de bosjes terecht. Hier werd ze gevonden door een naar eigen zeggen "heel aardige man". Ze is nog altijd erg dankbaar voor hem. "Stel dat er niemand naar mij toe was gekomen, dan was ik echt in totale paniek geraakt," zegt ze in de docu.

Indy hoopt met haar verhaal mensen te kunnen inspireren. Zo heeft ze zich flink teruggevochten na het ongeluk. Ze leerden zichzelf met kleine stapjes weer lopen met een rollator en krukken. "Dan zijn er natuurlijk wat tegenslagen, maar door die tegenslagen ben ik denk ik wel sterker geworden," vertelt ze. Ze moedigt daarom andere mensen aan om altijd door te gaan. "Laat ze zien wat je kunt bereiken, laat ze zien hoe sterk je kunt zijn, hoe blij je nog kunt zijn."

Tranen bij kijkers

Niet alleen de verhalen van de ouders, maar ook vooral het inspirerende verhaal van de sterke Indy zorgt voor een hoop emoties en tranen bij de kijkers. Mensen op socialmediakanaal X (voorheen Twitter) raken niet uitgepraat over de docu:

Producenten van Stint vervolgd

Na het ongeluk werden natuurlijk een hoop onderzoeken uitgevoerd. Uit deze onderzoeken bleek vervolgens dat de Stint eigenlijk nooit de weg had opgemogen. Daar zijn inmiddels wat stappen tegen gezet, wat de producenten van de Stint worden vervolgd. Vorige week kwam in het nieuws dat het Openbaar Ministerie de twee bedrijven en leidinggevenden, die destijds verantwoordelijk waren voor de productie en verkoop van de bolderkar, gaat vervolgen. Een kwestie van: beter laat dan nooit.

De documentaire Vijf Jaar Na De Stint: Het Verhaal Van De Ouders is te zien op streamingdienst Videoland.

Lees ook: Maria (23) werd gehandicapt nadat haar ex een auto-ongeluk veroorzaakte