Clean your closet met dit stappenplan!

Mode & trends door Xandra
Het is 2014, een nieuw jaar met nieuwe kansen! Ook voor jouw kledingkast. Wie weet wat voor pareltjes daarin verstopt liggen. Met dit stappenplan begin jij 2014 met een geordende en superhippe garderobe.
 
De kater is overwonnen, de rotzooi van het feestje opgeruimd en de goede voornemens staan pontificaal op het memobord gekalkt. Kortom: tijd om aan een nieuw jaar te beginnen! En over goede voornemens gesproken, hoe staat het eigenlijk met jouw kledingkast? Hangt alles netjes op een hangertje, geordend op de kleur en het soort kledingstuk? Of is het één grote rotzooi waarvan minstens een kwart op de grond valt zodra één van de deuren geopend wordt?
 
Helaas komt dit laatste voorbeeld voort uit praktijkervaring. Jawel, mijn kast was één grote chaos. Was, want dankzij onderstaand stappenplan is mijn garderobehemeltje nu weer een plek waar ik graag in kijk om een nieuwe outfit uit te plukken. Iets dat me met een opgeruimde kast overigens een stuk beter afgaat. En daarom deel ik mijn tips natuurlijk graag met jou. De eerste krijg je bij dezen vast: neem de tijd. Kies een saaie zondag of onverwachte vrije middag om rustig aan dit proces te beginnen.
 
 
Uitruimen
Ik kan je bijna horen zuchten na het lezen van deze kop, want waar moet je in godsnaam beginnen? Als je kledingkast er ongeveer zo uitziet als die van mij - voor mijn opruimwoede dan - is uitruimen de beste oplossing. En dan bedoel ik helemaal leeg. Tot aan de spullen achterin op de bodem van de kast aan toe. En ondertussen maar hopen dat je geen smerige stofnesten of erger nog: vergane beesten -  help, muis! - tegenkomt.
 
Scheiden
Het is net afval scheiden, dat opruimen. Zodra alles namelijk op één grote bult ligt pak je stuk voor stuk een item van de stapel. Is dat neongele blouseje in 2014 nog leuk? Waar draag je dat tropisch ogende rokje bij? En hoe lang is het geleden dat je dat faux fur vestje droeg? Zijn de antwoorden nee, nergens bij en zes jaar geleden? Gooi het dan weg. Dit is voor mij al de grootste drempel, want weggooien doe ik eigenlijk nooit en ‘wat als’ is mijn lievelingszinnetje. Maar als je die ene superleuke broek eigenlijk al vergeten was, dan kun je hem nu best weggooien.
 
Combineren
Tenzij je er een nieuwe hippe outfit mee kunt creëren door het item te combineren met een ander kledingstuk dat je pas gekocht hebt. Soms bevinden zich pareltjes achter in je kast waarvan je vergeten was dat je ze had, omdat ze niet meer mooi, leuk of fashionable waren in combinatie met de overige kledingstukken waar je dat altijd mee droeg. Stap dan eens uit je comfortzone en kijk verder dan je gewend bent. Wie weet staat die gekke broek wel erg leuk met een basic wit blouseje of kun je dat faux fur vestje combineren met je hippe nieuwe leren broek.
 
Zorg daarom dat je verschillende combinaties aantrekt. Passen is het toverwoord, want je ziet pas echt hoe leuk of juist lelijk iets is op het moment dat je het aantrekt. Dit geldt overigens ook voor lang niet gedragen kleding. Check even of je er überhaupt nog wel in past. Pijnlijk, ik weet het als geen ander, maar je wilt toch ook niet dat die drie te kleine jeans en twee  blousejes die niet dicht willen onnodige ruimte innemen in je kast?
 
 
Weg ermee
Zodra je alle leuke setjes bij elkaar hebt gezocht en alles wat mag blijven weer netjes in de kast zit, kun je weer focussen op de overgebleven stapel. De kleding die daarop overgebleven is – en ik hoop voor je dat het flink wat is – gooi je natuurlijk niet zomaar in de prullenbak. Opruimen is goed, verspillen is dat zeker niet. Probeer het om te beginnen te verkopen. Zet het bijvoorbeeld op Marktplaats of Ebay, wie weet hoeveel geld die oude rotzooi jou nog oplevert! 
 
Lukt verkopen niet, organiseer dan een ruilmiddag met je vriendinnen. Wat jij niet meer leuk vindt, vinden zij misschien fantastisch. En andersom! Ook in de kledingkast van je vrienden liggen verborgen pareltjes die zij niet herkennen, maar jij natuurlijk wel. De kleding die je overhoudt aan het einde van de ruilmiddag mag weg. Maar wederom niet in de prullenbak. Breng het naar de kringloop of doneer het aan een goed doel. Er zijn altijd mensen die hartstikke blij zijn met jouw afdankertjes.
 
Resultaat
Een goed geordende en overzichtelijke kledingkast, daar doen we het voor. Oogt hij inmiddels wat leeg? Zorg dan dat je veel verdient met die verkoop, daarmee kun je de ontstane leegte immers weer prima vullen. Succes!

Lees ook Xandra's vorige modeartikelen! 
 

Xandra (24) is afgestudeerd journalist. Ze schrijft voor verschillende tijdschriften en websites en heeft haar eigen blog op xannsplace.com, maar bovenal is ze een echte fashionista.

Ze is gek op kleding, schoenen en accessoires en daardoor eigenlijk altijd blut, maar wel voor een goed doel natuurlijk.

Dit modemeisje is altijd op de hoogte van de laatste trends en deelt die graag met jou op Ze.nl.