De 5 vakantietrends van 2014

Reizen door Redactie Ze.nl
Vakantieeeeeee! Nou voorlopig zitten wij nog gewoon fulltime te ploeteren op de redactie, maar een beetje dagdromen over de zomer kan geen kwaad. Maar wat zijn nu de vakantietrends van 2014?
 
Vakantietrendwatcher Tessa aan de Stegge van bureau Cherry Picker zet de top 5 vakantietrends voor 2014 op een rijtje!

Vakantietrend 1 - De Multigeneratievakantie

Bij multigeneratievakanties draait het om vakanties met de hele familie: kleinkinderen, ouders en grootouders. Opa's en oma's hebben tegenwoordig een goede gezondheid, zijn reislustig, hebben tijd en energie én betalen meestal de rekening. De drukke levens die we leiden en de crisis zorgt ervoor dat we meer naar elkaar toetrekken. Het samenzijn op vakantie is vaak eigenlijk een compensatie voor het gebrek aan belletjes en bezoekjes de rest van het jaar (oops!). Tegelijkertijd kan iedereen alleen of samen zijn ‘eigen ding’ doen: je vader en je broer of jij en je moeder gaan samen op pad. 
 
 
Vakantietrend 2 - Cruisen: zowel op zee als op de rivieren 
De populariteit van de cruisevakantie stijgt alleen maar in 2014! De cruises hebben hun stoffige imago verloren en worden nu ook door ons jonge, hippe dames (en heren) geboekt. Was cruisen vroeger iets voor voornamelijk ouderen, in 2014 wordt cruisen de nieuwe drijvende all-inclusive vakantie voor iedereen (hallo hamburgers!). In vaak korte tijd zie je verschillende steden en landen, aan boord is er voor ieder wat wils en je weet van tevoren wat de vakantie kost. Fijn toch?
 
Vakantietrend 3 - Transforcations: digitale detox en ‘expertcation’ 
Wie in deze drukke tijden op ‘transforcation’ gaat doet dat om te reflecteren op afgelopen jaar, nieuwe plannen te maken of om iets te leren van, óf bij te dragen aan het vakantieadres. De ‘braincation’ is er voor wie geestelijke rust nodig heeft in de vorm van een digitale detox zonder telefoon en internet. Wie tijdens zijn vakantie juist iets wil opsteken gaat op ‘expertcation’. Deze expert-vacations sluiten vaak aan bij je persoonlijke interesses met als doel iets te leren, bijvoorbeeld over de lokale bevolking, gastronomie, geschiedenis of natuur. Tot slot is er de vakantietrend ‘voluntourism’ voor wie vrijwilligerswerk en vakantie combineert en zo iets bijdraagt aan de plaatselijke cultuur of natuur.
 
 
Vakantietrend 4 - Social travel: voordelig én ‘local’
Social travel was dé opkomende trend van 2013 en is nog lang niet voorbij gevlogen. In 2014 zullen we steeds vaker via social travel op reis gaan. Je zoekt via bemiddelingswebsites als AirBnB en Wimdu naar een voordelige slaapplek waarbij persoonlijke tips van de gastheer of -vrouw je vakantie uniek en ‘local’ maken. Ook stel je zelf online via je eigen social media netwerken of websites met lokale insiderstips een bijzonder vakantieprogramma samen. 
 
Vakantietrend 5 - De natuur in
Vakantie is een manier om te ontsnappen uit de dagelijkse Facebook-updates en WhatsApp-berichten. We kiezen dit jaar nog meer voor lichamelijk én geestelijke gezondheid en trekken er steeds vaker op uit in de natuur. Wandelschoenen aan en gáán! In de natuur waan je je in een andere wereld, vol rust en balans. Buitensportactiviteiten worden populairder, net als overnachten op natuurlijke plekken in een ‘glamping-accommodatie’ of boomhut. Back to basic in de natuur, maar dan wél met (enigszins) luxe.

Wat voor soort vakantie wil jij dit jaar beleven?