Dingen die nooit zullen veranderen

Psyche & spiritualiteit door Marleen_S
"Je verandert ook nooit hè?” Uhm, klopt. Net zoals de honderd andere dingen in je leven die nooit zullen veranderen. En daar moeten we ons – helaas – vaak gewoon maar bij neerleggen. Accepteren kun je leren, toch?

 
Ergens heeft het ook wel wat fijns. Dat je er altijd van op aan kunt dat sommige dingen niet veranderen, maar gewoon blijven zoals ze in al hun glorie zijn. Een diepe zucht en een paar rollende ogen later is het weer voorbij. En kun je het weer opnieuw doen. Wat dan echt, maar dan ook echt nooit zal veranderen? Nou...

De liefde van je moeder. Onvoorwaardelijk: hoeveel jij ook verandert, dat blijft hetzelfde.
 
Mannen. Hoe langer we ze kneden tot onze eigen Ken-pop, ze zullen altijd bier zuipende, naar zweetvoeten stinkende en langharige holbewoners blijven.
 


Pijnlijke jeugdherinneringen. Nee, tijd heelt niet altijd alle wonden. Al helemaal niet als je jaar in jaar uit voor je blijft zien hoe je een keihard blauwtje liep bij de hunk van school. En daarna uitgleed op de trap. En iedereen je bloemetjesonderbroek kon zien toen je weer omhoog kroop.
 
Regen dat uitgerekend op de dag dat jij een belangrijke bespreking hebt langzaam in je nek druppelt. En je ook nog eens je paraplu vergeten bent.
 
Hoe je het ook wendt of keert: het wordt altijd lente, zomer, herfst en dan toch uiteindelijk weer winter. Hoe hard je de winter ook vervloekt.
 
Het ouderlijk huis. Zelfs na jaren een verloren bezoekje ergens in een ver weekend blijft de woonkamer – op een paar kleine details na – identiek zoals in je herinneringen.
 
Een GVA'tje (groente, vlees en aardappels) gaat er elke week wel een keer in.   
Je baas. Hoe lang je ook zeurt om promotie, loonsverhoging of een ergonomisch ontwikkelde bureaustoel tegen artritis, hij zal altijd hetzelfde antwoord geven. “Ik kom er later op terug.”
 
Een lege batterij op het moment dat je echt iemand heel nodig moet bellen en je niet alleen op je telefoon wilt spelen om de tijd te doden.
 
Afvallen en aankomen. Zucht, het één gaat makkelijker dan het ander, maar de vorm van je lijf kun je niet veranderen. Je billen hebben nog steeds het zitoppervlak van dat van een neushoorn en die brede schouders heb je toch echt te danken aan ‘goede genen’.
 


Geld. Daar heb je altijd een tekort aan. Hoe meer je hebt, hoe groter de wensen worden. En ja, dan valt er altijd wat te wensen over.
 
Je komt er altijd pas onderweg achter dat je nog 118 dingen bent vergeten.
 
Jezelf. Elk Nieuwjaar als de klok twaalf slaat beloof je jezelf weer van alles. Je gaat veranderen, en hoe! Daar komt altijd weinig van terecht, want ja, je kunt niet jezelf veranderen. Dat gebeurt vanzelf.
 
Aan een deur waar ‘duwen’ op staat zul je al-tijd eerst trekken.
 
Net zoals het dopje van de tandpasta zoek raakt, de achterkantjes van je favoriete oorbellen een eigen leven leiden en je altijd uitschiet met mascara op je spiegel.
 
Elke keer wanneer je voor het stoplicht staat, druk je ‘voor de zekerheid’ een paar honderd keer op het knopje. Dan gaat het sneller.
 
Ochtendadem die smaakt naar een dood paard: daar kom je nooit vanaf. Hoe goed je ook poetst ’s avonds.
 
Opgezwollen voeten en een hoofd als een ballon in de zomer. Wat was er ook alweer zo leuk aan die torenhoge temperaturen?

Welke dingen zullen nooit veranderen in jouw leven?