Report: workshop Dildo's Maken

Vrije tijd door Fleur
Zoals bekend, hebben wij van Ze er geen moeite mee om het over seks te hebben en er (hard) om te lachen. Toen we dan ook werden uitgenodigd voor een workshop Dildo’s Maken, wisten we niet hoe snel we ‘ja’ moesten zeggen.

Een mailtje van Matthijs van Dildo’s Maken. Of dat niet iets voor ons is, een workshop neppiemels in elkaar draaien. Lang hoeven we daar niet over na te denken: Karin hangt direct aan de lijn voor een afspraak, Marleen is al onderweg, Fleur vraagt of ze er meerdere mag maken en Kristie staat er meteen op dat-ie van haar knalroze wordt. Kortom: we hebben er zin in. Op een koude donderdagavond stappen we na ons werk met z’n vieren de tram in om ons ergens in Amsterdam door deze licht-erotische cursus te laten opwarmen.


Dildo's Maken
Als we om half acht bij het Berlagehuis, een ontmoetingscentrum, aankomen, staat Matthijs ons al op te wachten. Na een vriendelijk ontvangst worden we met vier andere deelnemers aan een grote tafel gezet, waar een partij dildo’s op staat waar je vajayjay spontaan van dichtklapt. Ach, wat geeft het, zo hebben we tenminste wat inspiratie. Met rode koontjes zitten we op strakke houten stoelen te wachten tot Matthijs, ook wel de Erecteur, de workshop inleidt. “Ik ben met dit bedrijf begonnen toen ik aan het herstellen was van een knieoperatie”, begint hij als we allemaal een stuk klei hebben gekregen om een stokje mee te bekleden. “Ik vroeg me opeens af hoe dildo’s gemaakt werden en mailde naar een dildofabrikant voor meer informatie, waarop ik een lijst met benodigdheden terugkreeg. Die spullen bestelde ik vervolgens en toen ben ik begonnen met experimenteren.” Na veel vallen en opstaan weet Matthijs inmiddels goed wat wel en niet werkt bij het maken van een dildo en geeft hij succesvolle workshops, waar hij nu helemaal van kan rondkomen. Klanten zijn vooral vrijgezellenfeestgangers, van wie het merendeel vrouw is.

Klei en eikels
Na zijn korte, enthousiaste uitleg over hoe hij in vredesnaam op dit concept is gekomen, helpt Matthijs ons bij het kleien van de dildo’s. Want dat is waar je mee begint: een stokje en een homp klei, waarmee je het stokje bekleedt. Na ongeveer een halfuur is het tijd voor stap twee. “Kijk,” zegt Matthijs, terwijl hij uit de klei een hartvormig plakje drukt, “nu kun je de eikel maken.” Hij pakt Fleurs stokje en vouwt het hartje boven op de piemel van klei, waarna hij er een inkeping en nog een klein gaatje in maakt. “Het plasgaatje”, licht Matthijs toe als we allemaal met open mond zitten te kijken. Maar met een plasgat en een eikel alleen kom je er niet. Als je dan een dildo maakt, kleed ‘m dan ook een beetje leuk aan. Dus gaan we aan de slag met steekvormpjes om onze joysticks te voorzien van hartjes, sterretjes, letters en andere creatieve... obstakels.Na het kleien is het tijd om onze piemels in een houten doosje te doen, waarbij we elkaar allemaal gebroederlijk helpen. Vervolgens gieten we er gips overheen. En dan: een welverdiende pauze, want het gips moet hard worden. Ons kwartiertje vrij vullen we met het telefoneren met dildo’s, het zingen met dildo’s, het behangen van de muur met dildo’s en het prikken in elkaars konten met… Nou ja, we hebben de grootste lol. We herhalen het ingipsen van onze kleipiemel weer, zodat er straks twee stukken gips om onze dildo-to-be zitten. 
 

Siliconen
Als het gips hard genoeg is, halen we de twee delen gips van elkaar af. Ons kleiwerk halen we eruit, waardoor we nu een mal hebben waar we siliconen in zullen gaan gieten. Dit is uiteindelijk waar de dildo uit bestaat. Allemaal kiezen we een kek kleurtje voor onze genotsknots: Marleen gaat voor een knalroze staaf met lichtblauwe vlekken (‘het marmereffect’), Fleur geeft de voorkeur aan mintgroen, Kristie kiest voor een combinatie van roze en paars en ook Karin besluit haar dildo makkelijk opspoorbaar te maken: zij zal straks trots met een fuchsiaroze staaf staan zwaaien.

Nadat we de siliconen en de kleurstof in de mal hebben gegoten, is het tijd om ons geduld het werk te laten doen: het duurt acht uur om de dildo stijf te laten worden. Daarom nemen we de mal mee in de door ons meegebrachte plastic tasjes en rugzakken. Voor we de deur uitrennen, geeft Matthijs ons nog één belangrijk advies: “De dildo is meer een kunstobject dan een gebruiksvoorwerp. Als je ‘m gebruikt, doe het dan met condoom. Omdat jullie hem zelf hebben gemaakt, kunnen we geen 100% veiligheid garanderen.” Goed om te weten, voor we de Erecteur straks vanaf de eerste hulp met een zoekgeraakt siliconenhartje in onze flamoes bellen. 
 
Als we na een paar uur weer de tram instappen, kunnen we wel concluderen dat we een meer dan Ze-waardige avond hebben gehad: we werden weliswaar aan het werk gezet, maar we hebben enorm gelachen. Ultiem genieten van dildo's: wij snappen dat het kan, ook nu we weten dat we onze kunstwerkjes beter in de vitrinekast kunnen stoppen.
 
 
Een cursus Dildo's Maken kun je voor € 57,50 per persoon boeken. De workshop wordt zowel op locatie als thuis gegeven. Meer weten? Op de website van Matthijs vind je alle informatie die je nodig hebt!