How to: de perfecte vakantie boeken!

Reizen door Kristie
Bij het speuren naar potentiële vakanties krijg jij spontaan zweetoksels en een verhoogde bloeddruk. Te duur, te gewoontjes, te warm… Het is niet makkelijk. Hoe je zeker weet dat je lachend weggaat én weer thuiskomt? Met deze tips!
 
Op vakantie gaan hoort leuk/ontspannend/geweldig te zijn. En ook al geef je een fortuin uit, dan nog kun je met een hangend hoofd en een verpest humeur weer thuiskomen: eeuwig zonde. Zorg er dus voor dat je volledig achter je keuze staat en ga een fantastische vakantie tegemoet met dit stappenplan!
 

Comfy of camper?
Met wie je op vakantie gaat is meestal een van de makkelijkste keuzes. Ga je standaard elk jaar op smeer- en keervakantie met vriendlief? Dikke prima, maar het is wel fijn als je dit jaar wél van tevoren weet dat de hotelkamer geen airco heeft. Of dat het dichtstbijzijnde centrum eigenlijk maar uit twee souvenirwinkeltjes bestaat en dat het strand voornamelijk bezaaid is met kiezelstenen (auch). Voorbereiding is dus het sleutelwoord. Wil je niet onbeschoft veel poen uitgeven en vinden jullie het best gezellig om zelf te koken, kies dan voor een appartement.

Ga je liever wat luxer, ga dan voor een all-in-hotel. Zoek wel van tevoren goed uit wat er bij de prijs inbegrepen zit, want anders moet je misschien wel voor elk extra drankje bijbetalen. Zijn jullie rasechte natuurmensen, dan is een camping misschien ook best eens grappig. Weet je niet zeker of je dit wel overleeft, ga dan eerst een weekendje in Nederland kamperen of ga voor een wat luxere camping zonder wc-roltaferelen. Nog een tip: check reviews van hotels, hier kun je veel uit opmaken!


Waar gaat de reis naartoe?
Goed, maar waar ga je dan heen? Blijf je in Nederland, wil je Europa in of wil je zelfs buiten Europa gaan? Houd bij je keuze niet alleen rekening met het klimaat, maar ook met bijvoorbeeld de kosten van het eten daar, de plaatselijke cultuur en taal en natuurlijk de hoeveelheid toeristen. Misschien vind je het heerlijk om tussen kroket-etende Hollanders in de kroeg te zitten (maar dan in Spanje), misschien zonder je je liever af ergens tussen de bergen in Zuid-Frankrijk. Als je veel twijfelt, kun je natuurlijk ook gerust langs het reisbureau (ja, ze bestaan nog) voor verschillende folders en advies.

Dan is het nog belangrijk om te weten hoe je op de bestemming wilt arriveren… Trein, bus, auto, vliegtuig, boot? Vaak weet je zelf wat het snelst is en wat het meest binnen jullie budget past. Twijfel je over die 24 uur lange busreis naar Spanje, zoek dan eens recensies op het internet of vraag mensen die dit al eens gedaan hebben om advies. Onthoud dat jullie vakantie eigenlijk al begint bij de reis. Maak het dus zo leuk en comfortabel mogelijk!
 

 
Voorbereiding to the max
Ook kan het vaak helpen om van tevoren alvast wat zaken te bespreken – boring, yes. Maar je wilt ook niet dat een ruzie over die te hoge fooi een grafstemming veroorzaakt, toch? Bespreek dus in grote lijnen hoeveel geld jullie op de bestemming nog willen uitgeven, welke excursies jullie eventueel nog willen doen, hoe vaak jullie uit eten gaan, hoeveel dagen je op het strand wilt bakken en hoe je de avonduurtjes wilt besteden. Zo weet je in ieder geval wat je kunt verwachten en is het ook geen ramp als jullie spontaan besluiten om een dagje waterpark te doen. Oja, vergeet ook vooral niet om élk memorabel moment vast te leggen (hij smeert jou in met zonnebrand, jij leest een boek en draait je nog eens om). Keep calm and have a great holiday!

Hoe regel jij de perfecte vakantie?