Beauty / Gezicht
Gezicht

Een schone tandenborstel? Doe de klep van je wc dicht!


Onze tandenborstels zijn helaas een magneet voor allerlei bacteriën. Volgens de universiteit van Manchester kan zo’n borsteltje zelfs meer dan tien miljoen (!) bacteriën bevatten. En daar moet je dan je tanden mee schoonmaken….
 
Goed, nu weten we dat. Maar wat kun je dan doen om die bacteriën zo ver mogelijk bij je borsteltje vandaan te houden? Eén van de adviezen voor een schone tandenborstel is om de klep van je wc dicht te doen. Huh?! “In een ongepoetste mond kunnen net zo veel bacteriën zitten als op een vieze badkamervloer”, aldus dokter Ann Wei, specialist in tandheelkunde. Wanneer je je deksel van je wc niet dichtdoet tijdens het doorspoelen, vliegen de poepdeeltjes in het rond en landen ze bijvoorbeeld op je tandenborstel, zo meldt HLN.be. Maar ook wanneer je tandenborstel op de grond is gevallen, zullen er direct bacteriën op belanden die bijvoorbeeld onder je voeten zitten.
 

Maar wat kunnen we dan nog meer doen om die tandenborstel schoon te houden?

Tips voor een schone tandenborstel
  • Zorg dat je elke drie maanden een nieuwe tandenborstel koopt.
  • Die klep van de wc dus.
  • Deel je tandenborstel met niemand! Wanneer je tandpasta op je tandenborstel smeert, zorg dan ook dat de opening van de tube niet in contact komt met je tandenborstel, zodat de bacteriën niet worden doorgegeven.
  • Spoel je tandenborstel na het poetsen goed af. Je kunt ‘m ook af en toe in de afwasmachine doen of in mondwater laten weken.
  • Als je tandenborstel in een beker staat, samen met de tandenborstel van je huisgenoot of vriend, zorg dan dat de koppen elkaar niet raken.
  • Gebruik goede tandpasta. Sommige zijn beter in de strijd tegen bacteriën. Koop een variant met triclosan of copolymer.
Wat doe jij om je tandenborstel schoon te houden?