Lifestyle / De maatschappij
De maatschappij

8 taboes die doorbroken moeten worden

Wij van Ze vinden dat je het eigenlijk over alles moet kunnen hebben. Toch merken we dat er nog een hoop taboes zijn, en dan gaat het echt niet om heel schokkende dingen. Acht taboes die echt verbroken zouden moeten worden.

Poepen
We blijven erbij: we poepen allemaal. Vrouwen ook. En ja, dat mag gezegd worden. Het is echt van de gekke dat kerels de halve huiskamer laten weten dat ze ‘effe gaan schijten’, terwijl van ons door sommige mannen verwacht wordt dat we ons poepgat met linten hebben afgezet. We hebben nieuws: dat is niet zo. Net als manpersonen, hebben wij ook darmen die zo nu en dan leeg moeten. Dus wen eraan. En mocht je een vrouw zijn die nog altijd ontkent dagelijks een lading stront uit haar endeldarm te lozen: cut the crap. Je liep vroeger niet voor niets elke drie uur met een nieuwe luier om je kont rond.
 
 
Ongesteld zijn
‘Ik ben ongi’, ‘het is weer tijd voor de rode zee’ en ‘de rode vlag hangt uit.’ Quoi? Ja, dit zijn dus allemaal uitdrukkingen om te vermelden dat je ongesteld bent. O.n.g.e.s.t.e.l.d. Wat is er zo erg aan dat woord, of: het zijn? Is het zó vies dat we er op z’n minst een compleet nieuw vocabulaire voor moeten verzinnen? Terwijl het gewoon hoort bij vrouw-zijn? Deal ermee, want je blijft nog wel even ongesteld. Dat betekent dat je vooralsnog iedere maand via je vagina bloed verliest. Ieuwh?! Nee, dán het idee dat er een rooie duivel uit je pruim kruipt. 
 
Geslachtsdelen
Iedereen heeft er een en dat is maar goed ook: een geslachtsdeel. Mannen hebben een penis, vrouwen een vagina. Is het niet fantastisch? Op die manier kunnen we heerlijke seks hebben en ons voorplanten. Maar waarom moeten we onze seksuele escapades altijd zo verwoorden dat het lijkt alsof er zojuist twee Teletubbies in en uit elkaar geschoven zijn? ‘Nou, en toen ging hij er dus met zijn je-weet-wel in, in mijn onderkantje.’ Echt, zonder geslachtsdelen ben je nergens, en ze gaan er ook zeker niet af vallen. Get over it!
 
Een psychische aandoening hebben
‘Ik? Naar een psycholoog? Ik ben toch niet gek?’ ‘Depressief? Ach, iedereen heeft weleens een dipje. Neem maar gewoon een paracetamolletje.’ Psychische aandoeningen zijn, helaas, nog altijd een moeilijk onderwerp. Hoewel er meer en meer over bekend wordt en zo’n miljoen Nederlanders antidepressiva slikken, blijven psychische aandoeningen beladen. Alsof ze er niet mogen zijn. Alsof je ook pas ziek bent als je je been breekt. Terwijl je niet gek bent als je hulp zoekt, en je minstens zo serieus moet worden genomen met een geestesaandoening als met een lichamelijke ziekte. Laten we dat nou eens erkennen; het scheelt een hoop eenzaamheid en machteloosheid onder de mensen die niet zichtbaar ziek zijn.
 

 
Bepaalde seksuele fantasieën hebben
Sommige mensen zweren bij een heftig potje in de kroonluchters hangen in missionarispositie. Anderen hebben iets meer nodig om tot hun hoogtepunt te komen: bondage, sm, swingen, seksclubs of meerdere partners. Het kan verkeren! Helaas vinden veel mensen ‘anders-dan-anders’-sekspraktijken maar ‘ieuwhl’. Wij zeggen: leven en laten leven (mits legaal, natuurlijk!). Al kiest je buurman ervoor het met vier vrouwen te doen terwijl hij zijn haar kamt met een bezem: zolang-ie het niet op jouw keukentafel doet, is het toch prima? 
 
Geen of nauwelijks borstvoeding geven
Ja, we begrijpen dat het geven van borstvoeding bepaalde voordelen heeft. Maar soms lukt het niet, bijvoorbeeld door een borstontsteking of omdat het om een andere reden vreselijk zeer doet. En soms ziet een moeder het gewoon écht niet zitten. Dat mag. Dat kan. Net zoals sommige vrouwen er niet over piekeren de borstvoeding achterwege te laten, zijn er ook aanstaande moeders die het niet willen. Waarom wordt die moeder dan aangekeken alsof haar portret in de meldkamer van de kinderbescherming moet hangen? En waarom laten vrouwen uit protest in het openbaar hun melktieten uit hun plepumtop schieten? Er zijn gewoon dames die, om welke reden dan ook, geen borstvoeding willen geven. Kláár.
 
Thuisblijven van je werk
Kan echt niet: thuisblijven van je werk als je geen koorts, een driedubbele voorhoofdsholteontsteking of spontaan ontstane slagtanden hebt. Heb je geen van deze klachten? Dan is er niks aan de hand en ga je gewóón werken. Nu blijven wij ook niet thuis bij een loopneus, maar waarom moet je eerst halfdood zijn wil je een dag niet op je werk verschijnen? Wat is er mis met een keertje thuisblijven om erger te voorkomen, of goed uitzieken? Blijven doorlopen, dáár worden we lekker beter en minder besmettelijk van!
 
 
Niet stemmen
Zeg één keer dat je niet gaat stemmen, en je krijgt meteen 15,9 miljoen gekken achter je aan. Het is een schande dat je niet stemt, omdat je wel het recht hebt het te doen, of je moet stemmen, want anders mag je ook niet zeiken dat je het niet eens bent met het politieke beleid… Niet stemmen is geen optie in den Nederlanden. Maar wat als het je gewoon écht niet interesseert, of je gewoon écht niet wilt stemmen, nee, ook niet blanco? Is dat dan gewoon niet iemands eigen keuze?
 
Welk taboe moet volgens jou doorbroken worden?