5 dingen om bij stil te staan voor je een huisdier koopt

Vrije tijd door Fleur

Het lijkt je zo lief en heerlijk en gezellig: een huisdier. Helemaal als-ie zo lekker fluffy is. Een beest(je) in huis zorgt alleen voor meer dan gezelligheid. Vijf dingen om over na te denken voor je een huisdier aanschaft.
 
Zoek naar een huisdier op internet en je komt vanzelf terecht op de websites van asielen, waar het stikt van de beesten die door hun ex-eigenaren zijn gedumpt of afgestaan. De reden, vaak? ‘Het was toch niet wat we ervan verwacht hadden.’ Voorkom dat je toekomstige huisdier hetzelfde lot ondergaat en sta even stil bij de volgende vijf punten.
 

Geld
Voor een huisdier kun je soms veel geld betalen (denk aan rashonden of -katten), maar je kunt hem ook gratis of voor heel weinig in huis halen. Hoe het ook zij: je betaalt voor meer dan de aanschaf.  Denk aan een hok, voer, accessoires (bijvoorbeeld: drink- en voerbakje, speeltjes, krabpaal, mand(je), kattenbak), dierenartskosten en verzekeringen. Kun je dit allemaal betalen? En heb je ook het geld als je dier onverwachts naar de dierenarts moet of een speciale behandeling moet ondergaan? Denk hier goed over na. Je gaat er misschien niet van uit dat je dier extra zorg nodig heeft, maar een ongeluk zit in een klein hoekje, en sommige dieren zijn gevoelig voor bepaalde aandoeningen. Maak dus voor de aanschaf van het dier een reële begroting en bekijk eerlijk of je budget een huisdier toelaat. Je wilt namelijk niet voor de keuze staan je dier bij ziekte óf een goede, maar dure behandeling te geven, óf een goedkoper, maar veel minder fijn behandelplan te laten volgen. 
 
Tijd
Huisdieren hebben aandacht nodig. Naast dat je ze moet voeren en verschonen, hebben veel beestjes ook behoefte aan een aai, knuffel of speelsessie. Kun je ze die geven? Een kitten is weliswaar enorm schattig akoetsjie-koetsjie, maar zal zijn energie kwijtmoeten, en daar heeft het jou, samen met wat leuke speeltjes, voor nodig. Een hond moet uitgelaten worden. In het begin lijkt het misschien een eitje, ‘want hoeveel tijd kost zo’n beest nou?’, maar vergis je niet – er kunnen heel wat uren in zo’n diertje gaan zitten. Laat je werk dat toe? Kan het dier wat je van plan bent in huis te halen, goed alleen thuisblijven?  En wat doe je als je een periode niet voor je huisdier kunt zorgen, bijvoorbeeld omdat je op vakantie bent? Denk hier goed over na en zorg ervoor dat je niet pas op het laatste moment met een oplossing komt. Een week voor je naar Thailand gaat eens bij je buurvrouw informeren of zij op BamBam kan letten, pakt hoogstwaarschijnlijk niet zo goed uit.

Ruimte
Net als jij hebben dieren ruimte nodig. Bij de gedachte dat je het met een paar vierkante meter moet doen, zou jij ook diep ongelukkig worden, toch? Bekijk per beestje wat voor ruimte het nodig heeft en of je die kunt bieden. Een konijn wordt bijvoorbeeld heel gelukkig van lekker ravotten in de tuin in een ren. Sommige katten vinden het heerlijk om naar buiten te kunnen, of om binnenshuis door tunnels te kruipen en aan krabpalen te hangen. Heb je hier plek voor? En wat zijn de eisen die jij zelf stelt aan het hebben van een diertje in je huis? Vind je de geur die het dier mogelijk verspreidt, niet zo storend, of wil je echt zo min mogelijk last hebben van de kattenbak? Is dit laatste bijvoorbeeld het geval, dan is het handig als je de kattenbak niet in de huiskamer zet. Maar dan moet je wél ruimte hebben 'm ergens anders kwijt te kunnen.
 
 
Soort dier
De meeste mensen vallen al voor een dier als ze hem zien: die zachte vacht, dat lieve kwispelstaartje, die fluffy oren! Mee naar huis, jij! Toch is het belangrijk even verder te kijken dan wat je voor je ziet hupsen of kwispelen. Net zoals wij heeft een dier bepaalde eigenschappen. Een konijn ziet er bijvoorbeeld superknuffelig uit, maar veel langoren vinden het helemaal niet fijn om opgepakt te worden. En kittens zijn onweerstaanbaar, maar hoe aanhankelijk ze zijn, verschilt per ras, en dan nog is het niet altijd gezegd dat je met een knuffelkat te maken hebt. Sommige kleine dieren gedragen zich heel anders dan wanneer ze volwassen zijn. Hou er dus rekening mee dat de werkelijkheid anders kan zijn dan de voorstelling die je je van het dier maakt. Vind je het idee van een kat of hond dan nog steeds leuk?
 
Andere dieren
Heb je al een dier, maar zit je over een tweede na te denken? Superleuk, maar denk ook even na over de gevolgen: kunnen die beestjes wel bij elkaar? Van sommige dieren is bekend dat ze het best gekoppeld kunnen worden aan hetzelfde dier van de tegenovergestelde sekse. Daarnaast kan het nog uitmaken hoe oud het dier is. Zoek van tevoren dus goed uit wat de mogelijkheden zijn, zodat je niet zit met blazende katten of angstige konijnen. Daarnaast zijn er dieren die het best met een ander dier geplaatst kunnen worden – het diertje in zijn eentje in huis nemen, is dus af te raden. Dit geldt bijvoorbeeld voor ratten en konijnen. Zij kunnen echt wegkwijnen als ze het zonder soortgenootje moeten doen. Ook iets om over na te denken, dus, want een ongelukkig beestje wil je niet!
 
Waar hou jij rekening mee bij de aanschaf van een huisdier?