Seks & relaties / Relaties
Relaties

Eyeopener: Dé boosdoener tijdens relatieruzies

Reageer 0
Je vindt ‘m hartstikke lief hoor, die vriend van je, maar je kunt je soms ook mateloos aan hem ergeren. Surprise: hij ook aan jou. Een schreeuw- of zwijgruzie biedt echter geen oplossing. Sterker nog, experts hebben verrassend nieuws! 
 
We hebben allemaal weleens ruzie met onze lovers. Over het lege wc-rolletje, wie de macht over de afstandsbediening krijgt, remsporen in de plee, rondvliegende veterschoenen in de gang en of het terrorgeluid van World of Warcraft wellicht ietwat zachter mag. Herkenbaar? Nou en of. En wat je misschien ook wel bekend in de oren klinkt, is dat dit gekibbel soms uitloopt op dikke vette ruzie. 
 
In zulke gevallen kun je twee dingen doen. Je kunt 1) elkaar in de haren vliegen en in de verbale aanval gaan of 2) het conflict ‘uit de weg gaan’ en kiezen voor een ijzige stilte. Recent onderzoek heeft echter uitgewezen dat deze laatste tactiek schadelijk voor je relatie kan zijn. Jouw liefje negeren terwijl hij zijn longen uit zijn lijf schreeuwt kan zelfs leiden tot einde relatie. En dat is misschien niet helemaal de bedoeling, toch? 

 
Silent treatment = schadelijk
Volgens het onderzoek, dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Communication Monographs, maken deze ijzige stiltes deel uit van een patroon waarbij de ene partner continu klaagt en de andere kiest voor passiviteit. Foei, fout! En voor de stellen die écht leven als kat en hond, is de zogenaamde ‘silent treatment’ al helemaal af te raden.

Waarom? Omdat dit weleens slecht kan uitpakken voor je verkering. Volgens verschillende studies komt dit soort relaties vaak voor en zijn ze vaak gelinkt met zowel psychologische en fysieke problemen, zo meldt HLN. De ‘silent treatment’ werd zelfs geassocieerd met depressie, stress, scheidingen en zelfs mishandeling. Deskundigen waarschuwen dat het misschien onschuldig lijkt, maar dat de gevolgen schadelijk kunnen zijn. Zowel bij mannen, als bij vrouwen. 
 
 
Dé oplossing
Hoe je een fittie wél moet oplossen? Zowel schreeuwen als zwijgen is geen succes. Probeer daarentegen de discussie te vermijden en deze na jullie stressvolle (werk)dagen voort te zetten. Een rustige vorm van communicatie is dan zeer belangrijk. Dus: plof samen op de bank, pak er een warm kopje thee of wijntje bij, deel zowel de pizza als afstandsbediening en praat het rustig met hem uit.
 
Wat doe jij tijdens een fittie met je lover? 
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 7 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Sinner

  Wij praten het tegenwoordig rustig uit, tijdens een wandeling. We zeggen wat we vervelend aan elkaar vinden, vragen waarom hij of ik dat doe, en hoe we het kunnen oplossen.
  In het begin schreeuwde en huilde ik veel tijdens een ruzie. Tegenwoordig mijden we zoveel mogelijk een ruzie. Natuurlijk gebeurt het nog wel eens en praten we daar later weer over hoe dat nou kwam.

 • jennifer

  mijn vriend en ik hebben op het moment ook een dipje. hij vind dat ik te negatief ben geweest, en nu is hij zo afstandelijk, dan probeer ik er over te praten en vraag ik wat ik kan doen om hem energie te geven en hoe ik hem blij kan maken. dan is dit zijn reactie: als je dat na 7 jaar nog niet weet. , tja, lekker praten is dat. hij praat niet over zijn gevoelens en dat is best moeilijk. heeft er iemand tips hoe ik hem zonder dat ik te aanhalig ben op kan vrolijken? ik ben wanhopig....

 • xSamm

  @Karin inderdaad.. hier nog 1.

 • Dionne

  @Karin: precies... uitpraten als het allemaal te hoog zit is ook niet echt dé oplossing. Plus, mijn vriend loopt altijd weg om "af te koelen" En... stiekem mag hij toch ook wel even voelen hoe jij je voelt? ;) Ook al kan ik er best inkomen dat dit niét de oplossing is...

 • Belize

  Pfff mijn vriend is zo slecht in compromissen sluiten. Schreeuwt soms als een klein kind om vervolgens een paar uur later (negen van de tien keer) tot de conclusie te komen dat hij fout zat.

 • Karin

  @Jemie: idd. Ik ga óf huilen óf zwijgen óf schreeuwen. Help!

 • Jemie

  was het soms maar zo makkelijk. ;)

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen