Lifestyle / De maatschappij
De maatschappij

Kindermissverkiezingen nu ook naar Nederland

Je hebt vast weleens gehoord over kleine meisjes die trots op de catwalk paraderen en meer lagen make-up op hun gezichtje hebben dan jij ooit op je gezicht zult smeren. Deze ‘pageantmeisjeshype’ komt volgend jaar naar ons landje... 
 
Als je ze op tv voorbij ziet komen lijken ze net levende barbiepoppen en minstens 5 jaar ouder dan ze echt zijn. (Toevallig schreven we er gisteren al over.) Bij de populaire kindermissverkiezingen in Amerika worden kleine meisjes, soms zelfs kleuters en peuters, door hun mama’s getransformeerd tot minimodelletjes. In Nederland hebben we deze verkiezingen niet. Tenminste, nog niet. 


 
Kindermissverkiezingen
De Amerikaanse Michael Boot van International Fresh Faces vertelt aan het AD dat hij van plan is om volgend jaar ook in Nederland professionele Nationale Kindermissverkiezingen te houden. De Amerikaan vertelt dat hij niet alleen Nederland wil veroveren met zijn kindermissverkiezingen, maar ook de rest van Europa. Alleen Frankrijk slaat hij over. Daar zijn deze heuse electies verboden. 
 
Een hype als deze doet natuurlijk veel stof opwaaien en een veel gehoord kritiekpunt is dat de meisjes, die ook gewoon in hun kleine bikinietjes op de catwalk te zien zijn, ook worden bekeken door pedofielen en het ze op onreine gedachten kan brengen. Michael maakt zich daar echter niet zo’n zorgen over. Volgens hem zijn de verkiezingen juist goed voor de ontwikkeling van de kleine meisjes. “Ze groeien op tot leiders in plaats van volgers. Het zijn de toekomstige directeuren, politici en tv-persoonlijkheden.” 
 
Kritiek
Prem Kroon, kinderpsychologe, staat niet te springen om de missverkiezingen. Zij denkt zelfs dat ze schadelijk kunnen zijn."Er is naar mijn weten nooit onderzoek naar gedaan, maar dit lijkt me zeer schadelijk voor kinderen.”
 
Kim Kötter, voormalig Miss Universe Nederland, sluit zich daarbij aan. “Een catwalk in Disneyjurkjes is best schattig. Maar je moet kinderen op die leeftijd niet onzeker maken over hun uiterlijk.” 
 

 
Populair
Hoewel lang niet iedereen positief is over pageantmeisjes, is het in Amerika een groot succes. Jaarlijks worden er zo’n 250.000 competities gehouden, deze zijn vaak lokaal en onschuldig. Maar ze kunnen hun onschuld snel verliezen wanneer het pageantmeisje in kwestie populair wordt en ouders hun kinderen steeds vaker mee laten doen aan de verkiezingen. 
 
Ben jij benieuwd naar de meest bizarre pageantmeisjes? Kijk dan hier
Beeld:Pinterest