5 absolute must do?s in Noorwegen

Reizen door Marleen_S
Met zonsopgang lijkt het alsof je wakker wordt in Afrika, ’s avonds waan je jezelf in knusse kerstsferen. Over welke plek we het hebben? Noorwegen! Om het echte Noorse wildlife sprookje te ervaren, geven wij je deze must do’s.

 
Natuurlijk, je kunt een retourtje Oslo boeken en je portemonnee flink laten wapperen tijdens een shoptripje, maar als je de stoute wandelschoenen aantrekt maak je pas échte once in a life time-avonturen daar in het hoge noorden.
 
OnZe Marleen kan in ieder geval een hele waslijst van haar bucketlist strepen. Door Visit Norway en Fjell Norway werd ze uitgenodigd mee te gaan voor een wildlife ervaring in Noorwegen. Het land van de zalm, rendieren en kilometerslange fjorden, zeg daar maar nee tegen. Met flinke spierpijn, honderdduizend verhalen en de wens per direct naar Noorwegen te verhuizen, verzamelde ze deze dingen die je echt moet doen als je Noorwegen bezoekt! 
#1 Over Skog og Heiberg

Outdoor activiteiten, van het woord alleen al raak je spontaan moe, maar in het plaatsje Gjøvik weten ze het leuk te brengen. De Noorse Jan organiseert, samen met zijn zus, met hun bedrijf Over Skog og Heiberg hele leuke activiteiten. En hij is een kenner, want hij deed namelijk mee aan de Noorse versie van Expeditie Robinson. Van bijl gooien en pijl en boog schieten tot een heuse huskytocht (!) on wheels. Ja, zelfs zonder sneeuw kun je ervaren hoe het is om met negen Siberische husky’s een rondje door het bos te racen. Absoluut een aanrader als je met de familie of met je vriendinnenclubje op stap gaat. Na een hele dag in de natuur sluit je de avond af in een tipitent waar er heerlijk voor je wordt gekookt en waar je nog even een lesje vuur maken krijgt met behulp van, jawel, een tampon.
  


#2 Noorse lekkernijen

Noorwegen is meer dan alleen haar beroemde zalm. Het is misschien niet het land van de culinaire hoogstandjes, maar goed eten kennen ze daar zeker wel. Rendier, eland of gefermenteerde zalm: als je van wild en vis houdt, zit je in Noorwegen goed. Of probeer de rømmegrøt, Noorse pap. Het vult ontzettend goed en je eet het bij een stukje vlees of vis met een beetje gesmolten boter, kaneel en suiker. Enne, zorg dat je ook een goede koffiebreak neemt tussen het wandelen door. Een oude Noorse traditie is om bij een kop enorm sterke koffie (suiker of melk gebruiken ze daar nauwelijks) een dikke, kleine pannenkoek te eten. Het liefst met een lik crème fraîche en zoete aardbeienjam. 


#3 Hiken bij de Venabygd-berg

De Noren delen allemaal een voorliefde voor wandelen en geef ze eens ongelijk, met de 44 nationale parken die het land telt, is het een waar wandelwalhalla. Alleen is het niet een gevalletje van ‘de paden op, de lanen in’. Als je de Noorse wildernis in trekt, maak je borst dan maar nat voor het flinke wandelwerk. Het is wel absoluut de moeite waard, want de kans is groot dat je een eland of een Rudolphje spot, zoals rondom de Venabygd-berg. Het heet daar niet voor niets ‘The wild rendeer area’ en al spot je ze niet, alleen het weidse uitzicht zijn de blaren al meer dan waard. Zeker als je met een gids van Venabu Fjellhotel op stap gaat die honderduit vertelt over alles wat je ziet. Wilde blauwe bessen eten, lunchen bij een verlaten meertje en uren wandelen in de stilte... *zucht*
 #4 Muskusossafari

Eigenlijk zouden er tien grote uitroeptekens bij moeten staan, want als je toch die bergschoenen aan hebt getrokken, ga dan gelijk op een muskusossafari. Een mus-watte? Eigenlijk is het een groot uitgevallen schaap, maar de muskusos kan tot wel 450 kilo (!) wegen en is met zijn grote hoorns en snelheid van 90 km/u best wel levensgevaarlijk. Dat maakt een muskusossafari stiekem ook gelijk zo leuk. Met een gids stap je eerst in de auto, op zoek naar een groep wilde muskusossen. Eenmaal gespot, stap je uit en maak je een wandeling naar ze toe. Maar, omdat je het niet na kunt vertellen als je te dichtbij komt, mag je maar tot 200 meter dichtbij komen. Met een verrekijker koekeloer je als een echte Indiana Jones naar deze adembenemend mooie beesten. De gids verzorgt ook nog een lekkere lunch zodat je in gezelschap van de muskusos een hapje kunt eten. Het woord bijzonder dekt bij lange na niet eens de lading van dit tafereel.
 


#5 Slapen in een Noorse berghut

Om je Noorwegenervaring compleet te maken, heb je prachtige hotels om in te overnachten. Van reishotels waar je snel een nacht doorbrengt tot een oude berghut die ergens ver in de bossen ligt verscholen. Een hotel om zeker aan te raden is het Nordre Ekre Farm Hotel. Dit idyllische berghotel is ver weg gelegen van alle drukte en ligt aan een rivier. Overdag kun je er raften op de Sjoa, ’s avonds kom je bij in je hotelkamer. En die is prachtig. De hoteleigenaren hebben namelijk oude Noorse boerderijen van binnen omgetoverd tot luxe hotelkamers. Je slaapt in een echte Noorse bedstee en wordt wakker met een zonnetje dat net opkomt tussen de bergen. 

Wil jij ook een mooie reis maken door Fjell Norway? Bezoek dan de website van Visit Norway.

Wat zou jij graag willen doen in Noorwegen?