Nederlandse 'borstendokter' verminkte minstens tien vrouwen

De maatschappij door Fleur

Als chirurg behandelde hij in de Citykliniek Den Haag tientallen vrouwen voor een borstvergroting: Robindrenath Goerdin. Het resultaat? Zeker tien patiënten met verminkte borsten. Vandaag begint de strafzaak tegen de horrordokter.
 
Stel je voor: je wilt graag een borstvergroting en hebt er tijden voor gespaard. In Den Haag vind je een naar jouw idee geschikte kliniek en dus besluit je daar de borstoperatie te ondergaan. Hoe je borsten er na de operatie uitzien? Niet zoals het moet. Zeg maar gerust: verminkt. Het overkwam een aantal patiënten van ‘borstendokter’ Robindrenath (‘Rock’) Goerdin. Hoeveel ‘een aantal’ is? Officieel gaat het nu om tien vrouwen, maar in de media duikt ook het getal tachtig op. Vandaag, 13 oktober 2014, is in de rechtbank van Den Haag om 09.00 uur de strafzaak tegen Goerdin begonnen, zo meldt De Volkskrant.
 
 
Geen chirurg, maar een gynaecoloog
In de Citykliniek aan de Prinsengracht in Den Haag voerde Rock Goerdin allerhande ingrepen uit, waaronder borstoperaties. Wat zijn patiënten alleen niet wisten, was dat deze zogenaamde borstendokter daartoe helemaal niet bevoegd was. Goerdin was namelijk geen plastisch chirurg, maar een gynaecoloog. In 2009 kwam volgens De Volkskrant zijn onkunde aan het licht toen de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie klachten ontving over ernstige wondinfecties, foutieve plaatsing van borstimplantaten en slechte nazorg voor patiënten. In hetzelfde jaar sloot het Medische Tuchtcollege zijn kliniek, een jaar later, in 2010, werd Goerdin uit zijn ambt gezet.
 
Horrordokter
De schade die Robindrenath Goerdin bij zijn patiënten heeft achtergelaten, is op zijn zachtst gezegd niet mis: na de operatie klaagden verschillende vrouwen over erge pijn, infecties, lelijke littekens en vervormde borsten. Ook klapte er bij in ieder geval één vrouw een borstimplantaat na de operatie. Bij twee vrouwen sneed de zogenaamde chirurg door hun tepels en tepelhof, wat verminkte borsten opleverde. Een van deze vrouwen kreeg na de operatie een ontsteking aan haar borst. Haar advocaat beschreef die als ‘een gat ter grootte van een euromuntstuk waar bovendien pus uitkwam’, aldus Nu.nl. Tot slot bleven verschillende dames achter met ingetrokken tepels en gezichtsverlamming. 
 
Goerdin was tijdens de operaties op alle fronten onbekwaam. Zo had hij niet alleen te weinig kennis, ook voerde hij de ingrepen zonder zuurstofapparaat en onder plaatselijke verdoving uit. Evenmin stond er een reanimatieteam klaar voor als er iets fout zou gaan. Daarnaast kende de kliniek geen goede mogelijkheden om instrumenten steriel te maken. Borstimplantaten waren niet gedesinfecteerd en ook waren sommige medicijnen over de datum.
 

Rechtszaak
Ruim vijf jaar na de sluiting van Goerdins kliniek begint vandaag de strafzaak tegen de ‘chirurg’. Hierin zullen zaken uit 2008 en 2009 behandeld worden. Het verminken van minstens tien patiënten is niet het enige waarvoor Goerdin voor de rechter verschijnt: het Openbaar Ministerie verdenkt de ex-arts ook van oplichting, omdat hij zichzelf aanprees als een deskundig borstchirurg. Voor de strafzaak heeft de rechtbank in Den Haag drie dagen uitgetrokken.
 
Ons zusje Vrouwen.nl interviewde een van Goerdins slachtoffers. Hier kun je het heftige verhaal lezen. 
 
Wat zou jij een passende straf vinden voor Goerdins praktijken?