22 dingen waar je over 10 jaar spijt van hebt

Psyche & spiritualiteit door Marleen_S
Later als ik groot ben, dan… vraagt jouw oudere ik zich af wat ze in hemelsnaam met haar leven heeft gedaan. Ken je het gezegde: heb geen spijt van dingen die je hebt gedaan, maar wel van wat je niet hebt gedaan? Begin er nu maar mee!

Iedere avond hang jij op de bank en flitst jouw leven nog sneller voorbij dan het licht . Jij zapt rustig langs alle hoofdstukken in je leven en doet niet meer dan wat hoognodig is, eat, sleap, rave (o nee, die niet), repeat. Hartstikke zonde, want over tien jaar kom je erachter…
 
… dat het toch beter was geweest als je eerder was begonnen met sporten.
 
… dat je helemaal niet zo’n zwaar leven had als dat je tegen jezelf, al je Facebook-vrienden, je lover en je ouders beweerde.
 

 
… dat je iets meer moeite had moeten steken in je mondverzorging. Kunstgebit op je veertigste? Nee, bedankt!
 
… dat de receptenkaartjes van de Appie al culinaire hoogstandjes zijn en je na tien jaar nog steeds niet veel meer kan dan een eitje bakken.
 
… dat je het moment van al die mooie foto's niet meer kunt herinneren, omdat je te druk bezig was met de camera.
 
… dat je eigenlijk een enorme bucketlist hebt, die nog openstaat en waarvan je nog niks hebt afgestreept.

… dat je van al je dromen en wensen er niet één hebt waargemaakt. Behalve oud worden.
 
… dat je nog steeds koppijn krijgt van die zogenaamde vriendin die je alleen maar afkraakt, zeurt en nooit tijd voor je vrijmaakt en je weet dat je het lang geleden al had moeten 'uitmaken'.
 
… dat het enige grote risico dat je ooit hebt genomen, het veranderen van mayonaise is.
 
… dat alle dingen waarover je je zorgen maakte vanzelf op hun pootjes terecht kwamen. Precies zoals je moeder had voorspeld.
 

… dat je sowieso beter had moeten luisteren naar het advies van je ouders. Iets met op tijd beginnen met sparen? Pensioen opbouwen? Denken aan de toekomst?
 
…dat al die vriendinnen-/lover-/werkdrama’s tot niets goeds hebben geleid. Alleen tot meer rimpels en grijze haren.
 
… dat je vaker je smartphone weg had moeten doen tijdens het eten of vakanties en van het moment zelf had moeten genieten.
 
… dat je eigenlijk nooit zomaar een vakantiedag hebt opgenomen om gewoon lekker een dagje aan jezelf te besteden.
 
… dat al die keren, wanneer je tot op het bot verbrandde in die Turkse zon, wel degelijk z’n sporen heeft achtergelaten.
 
… dat je jouw creativiteit alleen benut in het bedenken van smoesjes om niet te leren pianospelen of je eigen roman te schrijven.
 

… dat je 90% van je vrije tijd hebt besteed aan nutteloze posts van vrienden op Facebook, de perfecte selfie en bankhangen op zaterdagavond, terwijl je ook de wereld had kunnen ontdekken. Of in ieder geval iets had kunnen ondernemen.
 
… dat je nooit om opslag hebt gevraagd terwijl je dat na vijf jaar trouwe dienst echt wel hebt verdiend.
 
… dat jouw enige vorm van avontuur een nieuwe route naar de supermarkt is.
 
… dat je je altijd hebt laten tegenhouden door mensen die zeiden dat (je) iets niet kon.
 
… dat je vaker zorgeloos met je vriendinnen of lover op stap had moeten gaan.
 
… dat je je niet zo'n zorgen had moeten maken om wat iedereen van je dacht, maar gewoon wel de ballen had moeten hebben om die leren laarzen en dat minirokje aan te doen.

Psst! Het mooie van dit alles? Nu je toch weet dat je er spijt van gaat hebben, kun je met alles wat hierboven staat gelijk beginnen!

Waar zou jij over tien jaar spijt hebben als je het nu niet zou doen?