Lifestyle / De maatschappij
De maatschappij

Disney-prinsessen krijgen ?make-over? voor aandacht geweld tegen vrouwen


Vrouwen die mishandeld worden: het lijkt wel of we er steeds vaker over horen. Kunstenaar AleXsandro heeft er genoeg van en maakte een portretreeks over 'mishandelde Disney-prinsessen' om aandacht te generen voor geweld tegen vrouwen. 
 
Onze nekharen gaan overeind staan als we horen hoeveel vrouwen er per jaar slachtoffer worden van huiselijk geweld. Volgens the United Nations ervaart 35% van alle vrouwen wereldwijd een vorm van (seksuele) mishandeling in haar hele leven. Om aandacht te vragen voor the International Day for the Elimination of Violence against Women, wat vandaag (25 november) plaatsvindt, maakte kunstenaar AleXsandro Palombo een serie van mishandelde Disney-prinsessen en andere cartoons. 


 
Bebloede prinsessen 
Een bloedneus voor Ariël, een blauw oog voor Sneeuwwitje en een bebloede lip voor Assepoester. Kunstenaar AleXsandro wilde bewustzijn creëren voor huiselijk geweld tegen vrouwen en hij wist precies hoe hij dit wilde doen. Door Disney-prinsessen en andere cartoons als Marge Simpson en Olive Oyl weer te geven als slachtoffers van huiselijk geweld, meldt DailyMail. En dat lukt hem goed, want het ziet er allemaal best confronterend uit... 

 
AleXsandro koos voor vrouwelijke figuren die we allemaal kennen van onze jeugd: van prinses Jasmine tot Wilma (van The Flinstones). Maar erg Disney-like zien de dames er niet meer uit met hun bebloede gezichten en blauwe plekken. De vrouwen houden allemaal een foto van hun ‘prins’ vast waarop het woord 'coward' is gestempeld. En dat is ook precies hoe AleXsandro zijn serie noemt: Coward. Oftewel: Lafaard. "Mannen die hun vrouwen slaan, zijn geen mannen maar lafaards",  zegt AleXsandro hierover. 


 
Vechten tegen de lafaards 
De kunstenaar laat duidelijk weten waarom hij het zo belangrijk vindt dat deze serie er kwam. “Per jaar worden over de hele wereld duizenden vrouwen vermoord. Het is een onaanvaardbare sociale kwestie.” AleXsandro vertelt dat hij zich hiervoor als man zijnde diep schaamt. “Ik schaam me voor het gedrag van mannen die geweld tegen vrouwen gebruiken.” Hij roept dan ook alle mannen (en vrouwen) op om aandacht te vragen voor deze sociale kwestie want ‘het is aan echte mannen om tegen deze lafaards te vechten’.  
 
Wat vind jij van AleXsandro's prinsessen?