Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Simpele goede voornemens die je wél gaan lukken


Stoppen met roken, 20 kilo afvallen, geld sparen. Onze voornemens zijn elk jaar weer zo ambitieus. Te ambitieus. Ze lukken dan ook eigenlijk nooit. Laten we onze voornemens eens wat downgraden, want dan lukken ze ongetwijfeld wel!
 
Het is als het ware een traditie dat we elk jaar weer een lijstje met goede voornemens samenstellen. En het is eigenlijk ook wel een gebruik dat we hier niets van bakken. Misschien moeten we ook niet zulke hoge eisen aan onszelf stellen, maar onze voornemens simpel houden. Want dan hebben we een veel grotere slagingspercentage! Neem nou bijvoorbeeld deze voornemens. 
 
 
Alleen snacks eten die je écht lekker vindt 
In plaats van: geen snacks meer eten. 
Je kunt natuurlijk weer steevast op je new year’s resolutions list zetten dat je alle snacks uit je leven wilt verbannen, maar dat werkt natuurlijk niet. Voor je het weet grijp je weer naar een reep van je lievelingschocolade. In plaats daarvan kun je beter stoppen met het eten van snacks die je maar semi-lekker vindt. Neem alleen snacks die je écht lekker vindt! 

Frisdranken en sappen vaker vervangen 
In plaats van: geen frisdrank en sappen meer drinken. 
Vaak hou je het wel een tijdje vol om geen frisdranken en fruitsappen te drinken, maar na een tijdje gaat dat waarschijnlijk vervelen voor je. Zeker als je voorheen bijna nooit een glaasje water of kopje thee nam. Zweer het daarom niet af, maar vervang het vaker. Wat je ook zou kunnen doen is fruitsappen aanlengen met water. Heb je toch nog een zoet drankje. 
 
Eén keer (extra) sporten per week
In plaats van: minstens drie keer in de week sporten. 
Drie keer in de week in het ijzer hangen, je kunt het natuurlijk proberen, maar hoe lang houd je dat vol? Twee weken? Drie hooguit? Als je als voornemen hebt om meer te gaan sporten, gooi je hele ritme dan niet in een keer om. Ga je nooit sporten? Begin dan met één keer in de week sporten. Sport je al wel? Ga dan één keer in de week extra sporten. 
 
Een avond in de week tijd maken voor elkaar 
In plaats van: één keer in de week een date night met je lover.
Een date night met je lover is natuurlijk een hartstikke leuk idee, maar de uitvoering gaat meestal wat minder makkelijk. Ten eerste doet dat natuurlijk hartstikke veel pijn aan de portemonnee, etentjes zijn immers niet gratis en daarnaast kost een bezoekje naar de bioscoop ook een flinke duit. Spreek daarom af om één keer in de week een avond voor elkaar vrij te houden. Dus niet samen op de bank hangen en naar de tv staren, maar spreek af om écht samen iets te doen. Bijvoorbeeld samen koken of een spelletje spelen. 


 
Minder alcohol drinken
In plaats van: stoppen met drinken. 
Er vanuit gaande dat je geen alcoholprobleem hebt, is stoppen met alcohol wel heel erg drastisch. Op een feestelijke gelegenheid mag je heus wel aan een wijntje nippen. Doe dit alleen met mate. Spreek met jezelf af op welke gelegenheden je best een glaasje mag en hou je daaraan. Bijvoorbeeld alleen op zaterdagavond en op speciale gelegenheden. 
 
Minderen met roken
In plaats van: stoppen met roken.
Natuurlijk is het het mooist als je helemaal kunt stoppen met roken, maar in de praktijk lukt het veel mensen niet. Stoppen met roken is iets wat elke roker waarschijnlijk al een keer geprobeerd heeft, maar wat lang niet zo makkelijk is als het lijkt. Probeer daarom eerst te minderen. Als je bang bent dat je dan alsnog net zo veel rookt als eerst, maak dan een schema met jezelf wanneer je mag roken. Bijvoorbeeld na het ontbijt en na de lunch. En voor de niet-rokers geldt natuurlijk: gewoon niet beginnen. 
 
Welke goede voornemens heb jij voor 2015?