Lifestyle / Psyche & spiritualiteit
Psyche & spiritualiteit

8 manieren om overtuigend te liegen

Face it: van ‘die jurk staat je geweldig’ tot ‘ik kijk nooit porno’ – we zijn een stelletje liegbeesten. De waarheid is nu eenmaal niet altijd charmant. Leugentjes voor eigen bestwil zijn prima, zolang je jezelf niet verraadt.
 
Natuurlijk lieg je liever niet. Maar wanneer de baas je half slapend op je toetsenbord aantreft, kun je moeilijk zeggen dat het potje strippoker met je vriend daar de reden van is. Dus met het schaamrood op de kaken mompel je dat je kat de hele nacht heeft overgegeven, in de hoop dat niemand opmerkt dat het zweet er voor jouw gevoel langs alle kanten uitspuit. Dat kan beter! Overtuigend liegen doe je zo.
 
 
Vertel de waarheid... een beetje
De beste leugen is een subtiel vertelde waarheid. Dus wanneer je vriend vraagt wat je aan het doen bent terwijl jij je kwijlend vergaapt aan het Instagram-account van die nieuwe, behoorlijk aantrekkelijke collega, zeg jij dat je research aan het doen bent voor kantoor. 
 
Gedraag je nonchalant
Als jij uitstraalt dat wat je vertelt geen big deal is, zal degene tegen wie je liegt minder snel geneigd zijn om aan je lippen te hangen. Dus wanneer je je moeder wilt overtuigen dat je geen contact meer hebt met je ex from hell, doe dan alsof dit logisch is in plaats van haar te voorzien van een geïrriteerd pleidooi over al de redenen waarom hij er nooit meer inkomt bij jou. 
 
Hou het simpel
Wring je niet in allerlei ingewikkelde bochten; de kans dat je door de mand valt wordt zo alleen maar groter. Geef je liever niet toe aan je beste vriendin dat je vanavond liever met Netflix doorbrengt dan met haar? Een deadline vernoemen is genoeg. Verzin geen agenda bij elkaar waar je het complete huishouden moet combineren met het uitlaten van de hond van de buren en boodschappen doen voor je zieke tante.
 

Visualiseer je leugen
Je oma is vast een lief mens, maar door die afgrijselijke zelfgebreide trui die aanvoelt alsof je met een cactus aan het knuffelen bent, zou je bijna denken dat ze een hekel aan je heeft. Toch spaar je haar gevoelens door te vertellen dat deze door jou zo geliefde trui is bezweken aan een gigantische rodewijnvlek, terwijl je deze eigenlijk in een kledingcontainer hebt gedumpt. Oma’s zijn niet gek, dus probeer je voor te stellen hoe erg je naar drank stonk en wat je allemaal gedaan hebt om oma’s meesterwerk te redden.
 
Stel je open
Duik niet meteen in foetushouding onder je dekbed wanneer jouw nieuwe liefde alle moed bij elkaar heeft geraapt om te vragen hoeveel bedpartners je hebt versleten. Hoe meer je je afsluit, des te ongeloofwaardiger kom je over. Kijk hem aan en haal je armen uit de onzichtbare dwangbuisstand.
 
Verleg subtiel het onderwerp
Liefst zou je het kruisverhoor natuurlijk direct afkappen, maar dat wekt helaas alleen maar argwaan op. Wacht geduldig af, sla toe wanneer het moment zich voordoet en probeer het gesprek richting je gesprekspartner te draaien. Dus als je baas door blijft vragen over jouw zogenaamde tandartsbezoek, vraag dan of hij eigenlijk ooit een beugel heeft gehad. 
 

 
Verstop je zenuwen
Inkoppertje natuurlijk, maar niet iedereen slaagt erin te liegen zonder onbedwingbaar rondvliegende ledematen of zenuwachtig gefrunnik aan het haar. Probeer die energie te verleggen naar een voor de rest onzichtbare plaats, zoals je tenen of je buik. Dus, in plaats van met je armen te zwieren wanneer je je vader probeert te overtuigen dat je de planten echt wel water hebt gegeven toen ze op vakantie waren, span jij gewoon je buikspieren aan. 
 
Gebruik ervaringen van vroeger
Die keer dat de bus vertraging opliep omdat de chauffeur kotsend boven het toilet hing, kan je in de toekomst van pas komen. Jouw waargebeurde verhaal scheelt weer een preek van je zus over hoe laks je met het nakomen afspraken omgaat. Je kon er niets aan doen. Toen niet althans.
 
Wat is jouw gouden regel wanneer het aankomt op liegen?