Wow: zo snel gaat je conditie achteruit

Sport & gezondheid door Sabine
Deze Kerst heb je, net als voorgaande jaren, weer duizenden calorieën naar binnen gewerkt. En aangezien het je toch nooit gaat lukken om die te verbranden, ga je deze week niet sporten. Maar is dat wel zo verstandig...?
 
Velen van ons zullen er last van hebben: sportblues. Zeker met al het eten dat tijdens Kerst op het menu stond en de nieuwjaarsrolletjes en oliebollen die ons morgen weer te wachten staan, laten we het sportschoolabonnement maar even voor wat het is. Maar is dat wel zo slim? Volgens fitnesscoach Pete Magill kunnen je hard verdiende fitnessprestaties met 50% afnemen binnen één week (ja, écht binnen zeven dagen). 
 

Dus...
Ja, inderdaad. Dat klinkt heel erg dramatisch. Maar als je een break van zeven dagen neemt, zul je je kracht en uithoudingsvermogen echt niet zomaar verliezen (thank you, God!), maar die korte pauze zorgt er wel voor dat de vooruitgang die je de afgelopen weken hebt geboekt, verloren zal gaan. Volgens Pete Magil raakt je conditie erg snel aangetast als je een week sporten overslaat, meldt Shape. Het kan zelfs zo’n dramatische impact op je conditie hebben dat deze met 50% achteruit gaat. 
 
Huilen! Als je weken in de sportschool hebt gezwoegd, wil je natuurlijk niet dat al je resultaten verloren gaan als je een weekje sporten overslaat. Hoe kan het dat je lichaam zich zo snel tegen je keert?! Volgens Pete is het een soort kettingreactie. Wanneer je sport wordt er veel bloed naar je hart gepompt en zodra je hiermee stopt, zal er minder bloed naar je hart worden gepompt. Daarnaast zullen ook bepaalde celstructuren worden afgeremd die je lichaam voorzien van energie. Het komt er dus op neer dat je lichaam veul meer energie nodig heeft wanneer je na een pauze weer opnieuw begint te sporten. Bummer. 
 
 
Goed nieuws 
Maar… er is toch nog goed nieuws. Het bovenste klinkt heel erg horror, maar het is tóch best goed om even een rustpauze in de lassen, meldt HLN. Het geef je lichaam namelijk de kans om te herstellen. Te veel trainen is nog slechter voor je lichaam dan een sportsessie een of twee keer overslaan. Na een heavy work-out kun je dan ook het beste een pauze inlassen. Ook de dag voordat je intensief gaat bewegen, is het belangrijk dat je rustig aan doet. Zo kunnen je spieren lekker chillen en laten ze je niet in de steek op het moment dat je ze echt nodig hebt. Pfieuw, het valt dus toch wel mee. 
 
Sla jij vaak een sportsessie over? Of ga je trouw elke week?