Ons Soort Loeders: Man

Mama door Alies
“Was-ie net bezig, schreeuwt hij keihard in mijn oor: ‘DIT WAS TOCH WAT JE WILDE BITCH!’. Nou dan verdwijnt alle lust als sneeuw voor de zon hoor.” Tamar was zijn huis uit geslopen zodra hij sliep.
 
“En hoe was het met jouw lange slungel?”, vraag ik aan Angel. 
“Haha, hij ging foto’s laten zien van zijn ex-vrouw. Die hele fucking scheiding kwam eruit. Boeien! Ik heb het nu echt gezien met die gozer. Exit Jankebal.” Zoiets zegt ze iedere week, maar na drie biertjes belandt ze toch altijd weer in zijn armen.
 
Net als iedere zondagmiddag evalueren mijn Rotterdamse vriendinnen en ik het weekend in Starbucks. “En jij, Alies? Lekker op de bank filmpje gekeken met je corpsbal?”, sist Tamar vals. Sinds ik als enige van mijn vriendinnengroep verkering heb, word ik vaak getreiterd. Ik moet het ze nu snel vertellen, makkelijker wordt het niet. 
“Vincent en ik gaan samenwonen. In Utrecht.” Drie jonge hippe vrouwen staren me dom en ongelovig aan. Eén korte zin, twee foute woorden. Samenwonen en Utrecht.
 
 
“Dat jij nou toch de eerste zou zijn…”, zucht Angel. De rest snapt het ook niet. Ik val niet op. Ik ben niet interessant-lelijk en zeker niet spannend-knap. Met mijn hoodies en All Stars win je ook de oorlog niet, vinden zij. Tamar veert opeens op: “Als het zo serieus wordt, mogen we je dan eens een beetje female touch geven? Een flinke make-over?” 
“Ehh … we gaan eerst het huis opknappen”, zeg ik. Pfff, dat 'we'. Iedere keer dat ik 'we' zeg, is het alsof ik mijn vriendinnen verraad. Maar dat wil ik helemaal niet. Ik ben alleen verliefd, kan ik er wat aan doen?
 
“Dan woon je wel dichter bij je werk natuurlijk”, zegt Kim welwillend.
“Leuk stadje, Utrecht”, zegt Tamar, die ook aardig probeert te zijn. 
“Ja”, zeg ik terwijl ik wezenloos voor me uit staar. Ik denk aan Hoog Chagrijne, muffe werfkelders en welgeteld één toeristische trekpleister die ze Dom hebben genoemd. 
Is het wel een goed idee?



Een helemaal niet zo roze wolk, oude vrienden die je niet meer ziet, keiharde concurrentie tussen moeders, opdringerige vaders, schoolpleinaffaires, etiket-plakkende professionals en tegen je zin de juf helpen: een greep uit de onderwerpen in de serie ‘Ons Soort Loeders’.

Hierin beschrijft Alies haar leven als moeder in het over het paard getilde Utrecht-Oost. Haar nieuwe vriendinnen, waaronder een jaloerse MILF en de Opper-Vagina van het schoolplein, lijken vooral bezig te zijn met de prestaties van de kinderen. Maar gaandeweg komen hun werkelijke behoeften aan het licht.