Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Test: wat zegt jouw rijgedrag over je?

Proberen te fileparkeren of toch even verder zoeken naar een andere plek? Hoe jij in het verkeer handelt, vertelt meer over je dan alleen wat voor chauffeur jij bent. Doe snel de test en kom erachter wat jouw rijgedrag over je zegt! 
 
Vrouwen en rijden. Het zijn dé ingrediënten voor mannen om de hele avond grapjes te maken. Ha-ha. We hebben ze inmiddels allemaal wel gehoord. Maar weet je dat jouw rijgedrag veel meer over jou zegt dan je wellicht zou denken? Test snel wat jouw rijgedrag over je zegt! 

 
1. Je bent bij je bestemming aangekomen en ziet dat er nog maar één plekje is… een fileparkeerplek. Jij…
A) Gaat op zoek naar een andere plek. Fileparkeren, dat ga je echt niet doen, hoor. Je zal maar andermans auto rammen. 
B) Jij weet je auto in één keer in het vak te krijgen. Maar niet op de traditionele manier, hoor, nee, je rijdt gewoon via de stoep het vak in. 
C) Jij hebt dit gewoon op rijexamen gedaan, dus dit moet je kunnen. Na een paar keer steken (lees: twintig keer) sta je dan ook best aardig in het vak.
D) Jij weet nog precies hoe de rij-instructeur het je destijds heeft geleerd. Je zorgt dat er 50 cm tussen jou en de andere auto staat en je ver genoeg naar voren bent gereden voordat je achteruit indraait en voor je het weet… voilà, jij staat netjes geparkeerd. 
 
2. Wanneer jij het stoplicht nadert met sneltreinvaart, springt-ie vlak voor je neus op oranje. Jij… 
A) Trapt op de rem. Het stoplicht zal maar niet zo goed afgestemd zijn en je zal maar een botsing veroorzaken. Yuk. 
B) Geeft nog wat extra gas. Oranje is toch gewoon een suggestie?  
C) Tuft gewoon door. Dat moet je toch wel redden?  
D) Schat de situatie in. De auto achter je rijdt ook nog wel vrij hard. Nu remmen lijkt je niet zo’n goed idee. Je bent toch al bijna bij het stoplicht, dus door oranje moet wel kunnen. 
 
3. Als jij ergens maar 30 km per uur mag rijden, dan...
A) Rij jij ook netjes 30 km per uur. Die maximale snelheid is er natuurlijk niet voor niets. 
B) Rij jij makkelijk 50 km per uur. Soms tik je bijna de 60 aan, maar je houdt goed in de gaten dat je dat niet gebeurt. Als je betrapt wordt, wil je natuurlijk niet dat dat je een punt van je puntenrijbewijs kost. 
C) Rij jij voor je het weet 40 à 50 km per uur. Oeps. Toch maar even wat gas terugnemen.
D) Zorg je ervoor dat je nét iets harder dan 30 km per uur rijdt. Als je de kilometercorrectie erafhaalt, rijd je netjes 30 km per uur. Schouderklopje voor jezelf. 
 
4. Als jij moet bobben, dan…
A) Drink je geen druppel! Zelfs als een van je vriendinnen vraagt of je een slokje van haar Cosmo wilt, bedank je beleefd. 
B) Bobben? Ja dáág! Dat ga jij mooi niet doen. Niemand strikt jou voor deze nare taak.  
C) Bij het stappen hoort toch wel een drankje. Je neemt er daarom twee, soms drie. Maar natuurlijk niet vlak voordat je achter het stuur stapt.
D) Eentje mag, dus op een avondje uit nip je aan dat ene wijntje wat je bij de barman hebt besteld voorafgaande aan de tig cola’s die je daarna gaat atten. 
 
 
5. Op de snelweg…
A) Rij je vaak alleen maar op de rechterrijsstrook. Alleen als je een keer een vrachtwagen in wilt halen, voeg je in op de linkerrijstrook.
B) Je sjeest in een stuk door op de linkerrijstrook en rijdt vaak zo’n 20 km per uur harder dan is toegestaan. Kun je mooi vlot doorkarren. 
C) Wanneer jij op de rechterrijkstrook rijdt, vermoed je vaak dat de auto voor je langzamer rijdt. Maar zodra je op de andere strook rijdt om hem in te halen, blijkt-ie vrijwel altijd toch harder (lees: 135 km per uur) te rijden dan je dacht. Oeps. Snel voorbij die hap! (Om vervolgens weer door hem ingehaald te worden.) 
D) Jij rijdt alleen op de linkerrijstrook wanneer dat nodig is. De ene keer is dat om een vrachtwagen in te halen en de andere keer is dat om de invoegende auto ruimte te geven.
 
6. Als jij met een lekke band langs de weg komt te staan…
A) Bel je de wegenwacht. Je hebt dat abonnement niet voor niets natuurlijk.
B) Vervang je die band zelf natuurlijk. In films heb je vaak genoeg gezien hoe ze een bandje vervangen. Kun jij vast ook wel. 
C) ‘Probeer’ je zelf die band te vervangen. Er zal nu toch vast wel een lekkere of in ieder geval handige vent voorbij komen rijden die je een handje helpt. 
D) Gelukkig heeft je vader je pas nog laten zien hoe je zelf een band vervangt. Voor je het weet, scheur jij de weg weer op. 
 
7. Jij hebt je theorie en praktijk binnen … keer gehaald. 
A) Je theorie haalde je in één keer, maar je bent één/meerdere keren voor je praktijk gezakt, omdat je niet genoeg initiatief nam in het verkeer.
B) Je had meerdere keren nodig om je theorie te halen, maar je praktijk haalde je toch mooi in één keer! 
C) Zowel voor je theorie als je praktijk had je meerder kansen nodig. Maar je reed dan ook perfect af! 
D) Allebei mooi in één keer. Bam! 

 
8. Als je ziet dat een fietser over wil steken en het regent, dan…
A) Wil je haar wel voorlaten, maar zie je dat er auto’s achter je rijden en wil je hen ook niet hinderen.
B) Kar je nog even lekker door een plas heen en zie je dat arme kind amper. 
C) Zie je de fietser pas op het laatste moment en wanneer je stopt, is ze zelf al van haar fiets afgestapt en gebaart ze dat jij maar eerst moet gaan.
D) Als de situatie het toelaat, laat je iemand in de regen vaak voorgaan. 
 
9. Het leukst aan autorijden vind jij… 
A) Dat je nu niet meer met het openbaar vervoer hoeft te reizen. 
B) Dat je lekker in je ragbak kunt rondsjeesen.  
C) Dat je niet meer hoeft te fietsen. 
D) Dat je nergens afhankelijk van bent en kunt gaan en staan waar je maar wilt. 
 
10. Jouw droomauto is een…
A) Een Skoda Fabia, een fijne, maar niet te grote gezinsauto die vrij zuinig is in gebruik. 
B) Een Lamborghini. Moet je wel even flink in de buidel tasten, maar dan heb je ook wat! 
C) Een leuke oldtimer. Waarschijnlijk is er om de haverklap wat mis met dat ding, maar tegen die tijd heb je vast wel een handige vent aan de haak geslagen. 
D) Een Renault Zoe, een zuinige, elektrische auto met genoeg beenruimte achterin. 
 

De uitslag! 
Meeste A’s: Voorzichtige Vera
Niet alleen in het verkeer ben je voorzichtig, maar ook in real life is jouw lijfspreuk 'Better safe than sorry'. Jij houdt er niet van om risico’s te nemen en het liefst doe je alles volgens plan en volgens de regels. Je houdt ervan om dingen te plannen en je vriendinnen omschrijven je als een betrouwbaar, lief en zorgzaam persoon. Wanneer je vriendinnen in de penarie zitten, weten ze je altijd te vinden en hechten ze veel waarde aan jouw mening. 
 
Meeste B’s: Roekeloze Rita
In het verkeer sjees je erop los en je deinst niet snel terug als je in een lastige situatie belandt. Ook wanneer je buiten het verkeer om in een moeilijke situatie terechtkomt, heb jij altijd je woordje klaar. Jij laat niet graag over je heen lopen en zegt er vaak wat van als je vindt dat je ten onrechte bent behandeld. Jij gaat graag een avondje stappen met vriendinnen, maar eens in de zoveel tijd vind je het ook heerlijk om de huismus uit te hangen. 
 
Meeste C’s: Stefanie Stuntpiloot
Jij bent op z’n zachts gezegd een beetje stuntelig. Dat uit zich wanneer jij achter het stuur zit, maar ook wanneer je bijvoorbeeld op date bent. Je bedoelt het meestal hartstikke lief, maar het komt helaas nogal eens voor dat je goede actie niet erg goed uitpakt. Ondanks dat je leven soms een aaneenschakeling van blunders lijkt, probeer je positief te blijven. En dat is dan ook precies wat mensen zo aan jou kunnen waarderen. 
 
Meeste D’s: Handige Heleen
Jij weet precies hoe je welke verkeerssituatie op moet lossen, en ook wanneer een vriendin bij je aanklopt met een probleem weet jij haar het juiste advies te geven. Voor bijna alle situaties heb je een oplossing, behalve als jij ergens mee zit. Gelukkig heb jij ook een aantal goede vriendinnen bij wie jij terecht kunt. Je gaat graag één keer per week op stap, maar je vindt het ook heerlijk om op een zaterdagavond gezellig met een aantal vriendinnen op de bank te zitten. 
 
En, welk type ben jij?