The Break-Up: ?Nadat we uit elkaar gingen, bleven we nog samenwonen?

Relaties door Sabine
 
In de rubriek The Break-Up vertelt een lezeres over haar break-up met haar ex. Van fijne break-ups tot heftige break-ups. Van tranendal tot opluchting. Dit keer het verhaal van Esmée: “We zijn nog steeds vrienden.” 
 
Op 16-jarige leeftijd leerde Esmée (23) Tom kennen. “Ik werkte destijds bij de McDonald's en toen ik er een halfjaar werkte, kwam ik hem tegen op de werkvloer.” Vanaf het eerste moment dat ze elkaar zagen, voelde Esmée al wat voor hem. “Hij was heel spraakzaam en lief. We waren eerst vrienden, maar ik had meteen het gevoel dat het meer zou worden. Voor hem duurde dat gevoel nog even. Hij dacht eerst dat we gewoon vrienden zouden blijven, maar uiteindelijk werd het voor hem ook meer.” 
 
Sneltreinvaart 
“Een paar dagen nadat we elkaar hadden ontmoet, was hij al bij mij geweest. Ik was ook al een paar keer bij hem geweest en had zijn ouders ook al ontmoet. Het ging eigenlijk allemaal heel snel. Halverwege november hadden we elkaar ontmoet en begin december hadden we een relatie.” De communicatie tussen Esmée en Tom was altijd erg goed en dat zorgde voor een goede basis. “Onze relatie was hierdoor vol vertrouwen. We hadden alleen weinig gemeen, maar dat merkte ik toen niet echt. Waarom ik dat niet doorhad, weet ik eigenlijk ook niet zo goed. We vonden elkaar gewoon heel erg leuk en dan accepteer je dat van elkaar.” 
 

Pas toen Esmée en Tom 4,5 jaar samen waren, waarvan ze op dat moment 1,5 jaar samenwoonden, begon dat een issue te worden. “Je probeert natuurlijk wel geïnteresseerd te raken in elkaars interesse. Hij was bijvoorbeeld heel erg geïnteresseerd in voetbal. Ik vind voetbal niets aan, maar voor hem ging ik wel naar zijn wedstrijden. Ik vond het dan ook echt leuk om te kijken, maar alleen als hij speelde. Een halfjaar voordat het uitging, begon ik me alleen aan hem te ergeren. Doordat we niet veel gemeen hadden, merkte ik dat ik op een gegeven moment niet meer naar hem wilde luisteren omdat ik het gewoon niet interessant vond. Ook merkte ik dat ik veel vaker naar andere jongens begon te kijken. Ik heb er nooit wat mee gedaan, maar dat vond ik wel heel erg maf.” 
 
Uit elkaar
Esmée heeft nog een aantal maanden met dat gevoel rondgelopen. “Na 5 maanden heb ik hem verteld dat ik het niet meer zag zitten. Hij had eigenlijk hetzelfde gevoel en het bleek dat we het beiden niet tegen de ander durfden te zeggen, omdat we bang waren de ander te kwetsen.” Na het gesprek tussen Esmée en Tom heeft het nog een maand geduurd voordat ze uit elkaar gingen. “We zijn nog een tijdje doorgegaan, omdat we dachten dat het misschien een dipje zou zijn. Hij was daar vooral bang voor. Ook het feit dat je al zo lang bij elkaar bent en samen een huis hebt, maakte het ook niet makkelijk. Je wilt het toch niet zomaar weggooien.” Op de avond voor de verjaardag van Tom kon Esmée het niet langer. “Voor mij was het voorbij. Na een gesprek kwamen we tot de conclusie dat het niet meer ging. We hebben een tijd gepraat over hoe het nu verder zou gaan met het huis. Onze communicatie is altijd goed geweest, dus we kwamen er samen goed uit.” 
 
 
“In eerste instantie spraken we af dat we voorlopig bij elkaar bleven wonen. Het was de bedoeling dat ik een kamer zou zoeken en dat hij terug zou gaan naar zijn ouders. Ik had de maand erop tentamens, dus het was voor mij lastig om meteen een kamer te zoeken en we konden nog prima met elkaar overweg. We wilden het allebei niet moeilijker maken dan het was.” Het contact tussen Esmée en Tom verliep soepel. “We sliepen nog gewoon naast elkaar. Ik vond dat niet erg. Het was alsof je met een broer of zus in bed zou liggen. Het ging allemaal prima, maar op het laatst merkte je wel dat we allebei zoiets hadden van: nu wordt het wel tijd dat we onze eigen weg gaan.” 
 
Vrienden
Esmée en Tom besloten dat Esmée in het huis zou blijven wonen. “We moesten toen nog heel veel dingen regelen; bijna alles stond op zijn naam. We hadden daarvoor dagelijks contact.” Volgens Esmée zijn ze van vrienden naar een relatie gegaan en van een relatie weer terug naar vrienden. “Vanaf het moment dat hij bij zijn ouders ging wonen, zagen we elkaar één keer in de week, omdat hij hier nog dingen had liggen. Ook is hij hier nog een paar keer blijven slapen op een luchtbed in de woonkamer als hij in de buurt was gaan stappen, maar het bezoek werd wel steeds minder.” 
 
 
Een jaar geleden leerde Esmée haar nieuwe vriend kennen. Op dat moment woonde ze nog samen met Tom. “Halverwege februari ging Tom weer bij zijn ouders wonen en twee weken later heb ik het hem verteld omdat hij toen ook een meisje had ontmoet.” Het was voor Tom dan ook geen probleem dat Esmée iemand had ontmoet. “Hij zei dat hij het leuk voor me vond. Hij wilde mijn nieuwe vriend graag een keer ontmoeten. Ze hebben elkaar nu twee keer gezien, maar echt veel woorden hebben ze niet gewisseld. Voor zover ik weet leek Tom mijn nieuwe vriend aardig te vinden.” 
 
Nog steeds bevriend
“Tom en ik zijn nog steeds vrienden en we spreken elkaar een paar keer per week. Hij heeft een halfjaar in Spanje gewoond voor zijn studie en in die tijd hebben we een paar keer geskypet. Hij was in die periode nog anderhalve week in Nederland geweest en is toen nog bij mij langs geweest.” Hoewel Tom en Esmée nog steeds vrienden zijn, bespreken ze niet alles. “We bespreken wel veel, maar ik ga niet vertellen hoe mijn relatie in elkaar zit. Ik denk ook niet dat hij dat echt wil weten. Hij vraagt wel hoe de relatie tussen mij en mijn vriend is. Dan vertel ik hem de grote lijnen.” 

Lees ook de vorige edities van The Break-Up.
 
Ook je break-upverhaal vertellen? Mail dan jouw verhaal tussen de 800 en 1000 woorden naar karin@ze.nl o.v.v. The Break-Up.