Beauty / Lichaam
Lichaam

Heftig: 80% van Amerikaanse meisjes van 10 jaar heeft al dieet gevolgd


Minderwaardigheidscomplexen, diëten, lovehandles en clean eating: tegenwoordig is dit zelfs bij basisschoolmeisjes al een hot item. Zo blijkt dat 80% van de Amerikaanse meisjes van 10 jaar al eens heeft gelijnd.
 
Zeuren om een snoepje en er dan stiekem twee pakken wanneer je van mama toch wat lekkers mocht. Zo zag voor velen van ons de woensdagmiddag eruit op de basisschool. Met een dieet hielden we ons niet bezig en het feit dat je van te veel snoepen een extra vetrolletje zou kunnen krijgen, interesseerde ons niet. Zo onbezorgd is het leven van jonge Amerikaanse meisjes niet. Zo blijkt uit onderzoek dat 8 op de 10 meisjes van 10 jaar al eens op een dieet ging... 

 
Negatief zelfbeeld
Een negatief zelfbeeld begint misschien nog eerder dan we denken. Het onderzoek van Common Sense Media komt met schokkende resultaten. Zo blijkt dat 80% van de 10-jarigen al eens een dieet heeft gevolgd en dat 25% van de 7-jarigen (!) ook al eens heeft gelijnd.  Terwijl wij op 7-jarige leeftijd nog niet eens wisten wat een dieet was en zeurden om een extra koekje bij de thee, volgen Amerikaanse kinderen - die nog maar net peuter af zijn - al een dieet. 
 
Het zijn overigens niet alleen jonge meiden die zich druk maken om hun figuur. Ook jongens maken zich hier zorgen om. Zo wees het onderzoek ook uit dat 33% van de jongens en de meerderheid van de meiden tussen de 6 en 8 jaar dunner willen zijn. 
 

Obessie 
Voor Claire Mysko, een medewerker van National Eating Disorders Association, kwamen deze resultaten niet als een shock. “We horen dat zo veel ouders en jongeren worstelen met deze problemen. We leven in een cultuur waarin de nadruk op gewichtsverlies ligt en waarin dun wordt gezien als mooi. Het komt dus niet als een verrassing dat jonge mensen deze obsessie overnemen”,  vertelt Claire aan HuffingtonPost
 
Volgens Claire speelt de nationale anti-obesitascampagne ook een rol in het feit dat steeds meer kinderen op jonge leeftijd beginnen te lijnen. Ze waarschuwt voor een eetstoornis en voor een negatief lichaamsbeeld. Het is daarom beter om je niet te concentreren op je gewicht, maar op een gezond lichaam. 
 
Vind jij de resultaten van dit onderzoek schokkend? Of verbaast het je niets?