Bizar: vrouw voorkomt rimpels door veertig jaar niet te lachen

Lichaam door Fleur

Stel je voor: je leeft als ieder ander, maar je lacht niet. Al jaren niet. Dat klinkt ernstig, toch? Voor de vijftigjarige Tess Christian is het dat absoluut niet: ze trekt nooit haar mondhoeken omhoog, omdat ze gewoon geen rimpels wil.
 
Het grootste deel van je leven nooit lachen. Niet als je jarig bent, niet als je iets te vieren hebt, niet als iemand anders een feestje houdt en nee, zelfs niet als je eigen kind geboren wordt. Wie doet zoiets? De Britse Tess Christian. Deze vijftigjarige dame is er namelijk van overtuigd dat niet lachen dé strategie is tegen rimpels, aldus DailyMail. Vanaf haar tienerjaren zet ze een pokerface op: eerst omdat ze niet mocht lachen van de nonnen op haar katholieke school, later uit ijdelheid. En zo komt het dat Tess al veertig jaar niet in een scheur heeft gelegen – zelfs niet een beetje.
 
DIY-botox
Als je aan Tess vraagt of het werkt, decennia niet lachen om wat kraaienpoten te voorkomen, antwoordt ze volmondig ja: “Op mijn gezicht is geen lijn te zien. Veel mensen vragen of ik een botoxbehandeling heb gehad, maar mijn antirimpeltechniek is veel natuurlijker. Ik heb gewoon geleerd mijn gezichtspieren onder controle te houden.” Het klinkt misschien extreem, maar de ik-blijf-het-liefst-twintig-kuur van Tess is eigenlijk zo gek nog niet. Volgens dermatoloog Nick Lowe werkt het eigenlijk hetzelfde als botox: “Botox wordt gebruikt om de spieractiviteit in het gezicht te minimaliseren. Door onder andere lachen en fronsen, ontstaan er namelijk rimpels. Als je niet lacht, heeft dat een soortgelijk effect als botox. Het is een DIY-botox.”
 

Tweede natuur
De vraag die bij ons opkomt als we Tess’ verhaal lezen, is: is het niet sáái, nooit lachen? Tess vindt van niet: “Als je mij één dag om je heen hebt, zul je zien dat ik leuk gezelschap ben. Je merkt niet eens dat ik niet heb gelachen.” Daarnaast betekent het niet-lachen niet dat Tess ongelukkig is: “Toen mijn dochter geboren werd, werd ik overspoeld door geluk. Toch voelde ik niet de behoefte om te lachen. Op dat moment werd het niet-lachen mijn tweede natuur.” Daarom lukt het Tess ook prima haar gezicht in plooi te houden als haar vrienden grappen maken en ze komedies kijkt. “Vrienden noemen me Mona Lisa: zij vond alles ook amusant, maar liet het niet merken.”
 
Lachen en mentale gezondheid
Hoe effectief het niet-lachen tegen rimpels ook mag lijken, niet iedereen vindt het een topstrategie. De Britse psycholoog Amanda Hills beweert dat lachen cruciaal is voor je mentale gezondheid: “Als je lacht, komt er endorfine vrij, wat ook wel bekend staat als het gelukshormoon. Hoe meer je daarnaast lacht, hoe gelukkiger je je voelt, want met lachen vertel je je hersenen dat je blij bent – zelfs als je het niet écht bent. Als je niet lacht, daarentegen, pikken je hersenen ook niet op dat je gelukkig bent. Daarnaast trekken lachende mensen andere mensen aan, terwijl mensen die niet blij lijken, anderen afschrikken. Dat kan je ook ongelukkig maken.”
 
Zou jij lachen kunnen opgeven om later met een glad gezicht rond te lopen?