Lifestyle / Reizen
Reizen

8 redenen waarom je (heel snel) naar Reykjavík moet


Begin februari 2015 mocht lucky bastard Fleur naar IJslands Reykjavík, waar ze haar ogen uitkeek. Dat wenst ze jou ook! 8 redenen waarom je (heel) snel naar Reykjavík moet.

Reykjavík: als je er eenmaal bent geweest, wil je gegarandeerd terug. Hoezo? Onder meer de verse vis is een goed excuus. En zo zijn er nog 8 redenen waarom je met Icelandair naar de stad zou moeten vliegen.
 

1. Er zijn geen grote mensenmassa’s
Reykjavík is geen Amsterdam. Sterker nog: als je de twee vergelijkt, is de IJslandse hoofdstad een oase van rust. Er zijn toeristen, maar daar struikel je niet over. Eigenlijk merk je alleen dat ze er zijn als ze hun mond opentrekken en een totaal andere taal blijken te spreken dan jij. Heer-lijk.

2. Iedereen is enorm toegankelijk
In Reykjavík staat elke inwoner met zijn voornaam in het telefoonboek. Iedereen groet elkaar op straat. De burgemeester verschijnt gezellig op technofeestjes. Als je ergens niet in de anonimiteit leeft, is het in de IJslandse hoofdstad. En we love it. Ook als toerist word je zó opgenomen door de bevolking. Sta je in een museum naar een mooi schilderij te staren? Je hebt binnen mum van tijd aanspraak. Wil je iets weten over de cultuur? Vraag het en je krijgt een verhaal wat je vol passie wordt verteld. 
 
Links: even kletsen met de burgemeester van Reykjavík? Geen punt! 
Recht:s natuurlijk wil de burgemeester graag met Fleur op de foto. Zonder moeite slaat-ie een arm om haar heen.

 
3. De mensen zijn trots op hun cultuur
Waar wij Nederlanders onze blonde haren van ’t hoofd klagen als het op eh, Nederland aankomt, daar zijn IJslanders apetrots op hun cultuur. Zo bedenken ze voor ieder woord wat niet uit hun eigen taal komt (zoals computer) een IJslandse variant, vertelt een van de hosts van Visit Reykjavík. Op die manier blijft de taal behouden. Daarnaast showen ze je graag wat de stad Reykjavík te bieden heeft: vraag waar je moet zijn en ze sommen binnen no time leuke cafés, culturele bezienswaardigheden (de Harpa-concerthal! Het nationaal museum!) en typische IJslandse dingen (zoals Skyr, een melkproduct waar IJslanders dól op zijn) voor je op.
 
4. Je hebt er de meest schattige horecagelegenheden 
Als je een keer het gevoel wilt hebben in een sprookjeswereld koffie of een pint te drinken, is Reykjavík je vriend. Nergens ter wereld heb ik zó lieflijk aan een Spa Rood gezeten als daar. Na een gigantische sneeuwstorm kwam ik terecht in Kaffibarinn (Bergstadastraeti 1), een pub met rode muren en groene kozijnen, die de kleine raampjes in vieren verdeelden. Op elk ruitje kwam een beetje sneeuw terecht, en terwijl het buiten lekker koud was, dronk ik, met de verwarming hoog en een kaarsje onder mijn neus, mijn drankje. En zo zijn er nog meer locaties waar knus hoog in het vaandel staat. In de Grai Kotturinn (De Grijze Kat, Hverfisgata 16a) eet je bijvoorbeeld ’s ochtends aan kleine tafeltjes onder een schemerlampje Amerikaanse pannenkoekjes. 
 
5. De stad organiseert enorm leuke festivals
Gedurende mijn verblijf begin februari, maakte ik het Winter Lights Festival mee. Tijdens dit evenement wordt Reykjavík letterlijk en figuurlijk belicht. Zo zijn er prachtige lichtshows, maar komt ook de kunst en cultuur die in de IJslandse hoofdstad te vinden is aan bod. De museumnacht leidt je langs tentoonstellingen over onder meer de historie van het land en moderne kunst. Ook is er ruimte voor poëzie (de poetry night was een feestje met nationale en internationale dichters en hun meesterwerkjes) en andere artistieke uitingen, zoals zang. Koren zingen, bandjes, hoe klein en onbekend ook, treden op. Tijdens zo’n festival is iedereen buiten, en dat niet alleen: het plezier spat van de gezichten af.
 

Links: de kerk van Reykjavík werd voor het Winter Lights Festival prachtig verlicht.
Rechts: tijdens het Winter Lights Festival treden er diverse artiesten op, van dichters tot muzikanten.
Beeld: Roman Gerasymenko
 
6. Homoseksualiteit wordt er meer dan geaccepteerd
Als één stad je aanmoedigt uit de kast te komen of je niet te schamen voor je geaardheid, is het Reykjavík. De stad streeft ernaar mensen die homoseksueel zijn zich op hun plek te laten voelen, wat onder meer tot uiting komt met zeven gaybars. Een ervan is de Kiki Queer Bar (Laugavegur 22), waar iedereen, ook hetero’s, de benen uit zijn lijf danst en drankjes bestelt bij supervriendelijk personeel. Daarnaast wordt in IJsland iedere augustus de Reykjavík Pride georganiseerd, waarbij een optocht door de stad wordt gehouden. De burgemeester is hierbij verkleed als dragqueen!
 
7. Het is er supereenvoudig te relaxen
Toe aan een relaxweekend? O man, dan kun je je lol op in Reykjavík en omgeving. Natuurlijk breng je een bezoek aan de Blue Lagoon, wat op zo’n drie kwartier rijden van de stad ligt. Daar laat je je volledig in de watten (nou ja, de algen) leggen en stoom je alle stress eruit. Liever wat dichterbij je spieren minder stijf maken? Stap dan in een van de pools die in Reykjavík zelf te vinden zijn, zoals Ábaejarlaug (Fylkisvegur 19), een zwemparadijs met waterfontein, hottub en solarium. Ook tijdens het Winter Lights Festival worden zwembaden trouwens flink in the picture gezet. Van lekker film kijken tot relaxed floaten: in verschillende pools kun je terecht voor fijne activiteiten.
 

Links: ultiem chillen in de Blue Lagoon.
Rechts: een heerlijke floatsessie speciaal georganiseerd voor het Winter Lights Festival.
 
8. Vanuit Reykjavík kun je allerlei activiteiten plannen
Natuurlijk kun je je horizon verbreden en ook buiten Reykjavík allerlei activiteiten plannen. Het is alleen wel zo fijn dat je dit supermakkelijk ín de hoofdstad kunt regelen. Zo kun je vanuit Reykjavík op verschillende gave excursies gaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Noorderlichtreis of een walvissentour? Inspiratie opdoen voor een tour? Bekijk de website van Inspired by Iceland, waar je de meest prachtige stukken IJsland vindt.

Overtuigd en dus heel veel zin om ook de airbus naar Reykjavík te pakken? Icelandair heeft dan nu een prachtige deal voor je: voor € 349 euro heb je een retourticket plús drie nachten in een hotel. Vluchten gaan alle dagen van de week, één keer per dag vanaf Amsterdam Schiphol. Je vliegt op Keflavík Airport, wat zo'n 40 kilometer van Reykjavík af ligt. Deze luchthaven is ook de ideale tussenstop voor een vlucht naar de USA. Vanaf Keflavík vlieg je zo onder meer naar Boston, Seattle en New York.