De ultieme test: is jouw relatie op weg naar geluk of scheiding?

Lifestyle door Rosanne

Allemaal willen we dolgraag weten of onze relatie gaat eindigen in een happy ending of in een vreselijke scheiding. Nou, goed nieuws, ladies: nu kan het! Twee onderzoekers hebben tests bedacht waarvan één bijna altijd uitkomt. OMG.

Er is maar één vraag waar wij vrouwen continu mee in ons hoofd lopen: is hij de ware? Bijna dagelijks denken we na over onze relatie en er is niet veel voor nodig om ons onzeker te krijgen. Soms kunnen we het gevoel hebben dat we maar een paar kleine ruzies verwijderd zijn van een break-up. Maar nu zou er weleens eindelijk een antwoord kunnen zijn op de vraag: blijven we bij elkaar?

Voorspeller

In een artikel van The Telegraph komen twee onderzoekers aan bod met allebei hun eigen tips en tricks om te meten hoe de relatie gaat lopen. De voorspellingen van wetenschapper John Gottman, oprichter van het US Gottman Institute, zijn zo accuraat dat ze in 93 procent(!) van de gevallen kloppen. Oké, dat vinden wij gewoon creepy. Maar wat is nu het geheim?!


Minachting

De nummer één dooddoener voor elke relatie: het tonen van minachting voor je partner. Kijk je neer op je vriend of hij op jou? Dikke kans dat het hem niet gaat worden voor de lange termijn. Volgens Gottham is gelijkheid in je relatie het allerbelangrijkst en het tonen van minachting is een teken dat je jezelf verheven voelt boven een ander. Auch. Hoogmoed komt voor de val, of in dit geval, the break-up.

Dr. Gottman onderzocht 14 jaar lang 79 stellen en deed een voorspelling over elk koppel. Dat baseerde hij puur op het gebrek aan respect voor de partner. Minachting of zelfs verachting dus. Hij voorspelde dat deze stellen uit elkaar zouden gaan. In 93 procent van de gevallen had hij gelijk. De koppels die het bijltje erbij neergooiden, hadden ook andere negatieve manieren van doen, zoals kritisch zijn, in de verdediging schieten of dagenlang niet meer met elkaar praten uit boosheid.  

De twee vragen

Een andere studie uit 2002 valt deze bewering bij. Hierbij werden in dit jarenlange onderzoek onder 3597 koppels, waaronder 373 pasgetrouwde stellen, twee cruciale vragen gesteld. Het antwoord op deze vragen zou laten zien wie bij elkaar bleef en wie niet. De vragen werden in het begin van hun relatie gesteld en na zes jaar. Hier komen ze:

Vraag 1: Op een schaal van één tot vijf, waarbij één heel laag is en vijf heel hoog, hoe is je geluksniveau als je nu van je partner zou scheiden?
Vraag 2: Hoe hoog denk je, weer op een schaal van één tot vijf, hoe hoog het geluksniveau van je partner zou zijn als je nu zou scheiden?


Vraag 1

spreekt eigenlijk voor zich; het laat zien wat jij nu vindt van de conditie waarin de relatie is. Zou je het heel erg vinden, of zou het voor jouw geluk niet veel uitmaken of het aanblijft of niet?
Vraag 2 daarentegen is veel belangrijker, omdat het laat zien of je op de hoogte bent van van de gevoelens van je lover. Deze studie suggereert dat stelletjes die niet goed kunnen inschatten wat het tevredenheidsniveau van hun vriend is, eerder uit elkaar gaan. Het maakt niet uit of je denkt dat ze gelukkiger of juist ongelukkiger zijn dan dat ze daadwerkelijk zijn. Als je niet weet hoe je partner zich voelt, is dat een enorm gevaar voor je relatie. Dit betekent namelijk dat jullie je zorgen en gevoelens niet delen.
 
Je bent nog niet uit de gevarenzone
Geslaagd voor de tests? Mooi! Maar er zijn nog een paar belangrijke dingen waar je op moet letten. De volgende tekenen kunnen erop wijzen dat het wellicht fout zit bij jullie:

De baas spelen

De persoon met de meeste autoriteit voelt zich volgens het onderzoek niet voldaan. Gelijkheid is echt cruciaal in een relatie. Misschien omdat hij/zij helemaal niet de baas wil zijn?

Je lover op een voetstuk plaatsen

Als je iemand idealiseert, kan je lover bang zijn om imperfecties te tonen. Angst is geen goede leidraad in een relatie. 

Overdreven optimistisch zijn

Bij het hebben van hoge verwachtingen van je relatie, zul je vaker teleurgesteld worden.

Overanalyseren van je relatie

Als je je continu afvraagt of je wel verliefd genoeg bent, of jullie close genoeg zijn en of je het wel goed doet, maak je iedereen nerveus en dat kan het vertrouwen in de relatie ruïneren.
 
Vergeet niet dat een test ook maar gewoon een onderzoek is. Zolang het goed voelt tussen jou en je vriend, zou ik me niet te veel zorgen maken.

Hoe komen jij en je vent uit de test?