Handige tips tegen een burn-out

Psyche & spiritualiteit door Rosanne
Jij bent een supermoeder, een carrièretijger, een minnaar van topniveau en je bent helemaal kapot. Tot op het bot toe moe, omdat je continu alle ballen in de lucht houdt. De dokter heeft het een naampje gegeven: burn-out.

Het begon zo mooi, je dacht het allemaal wel voor elkaar te kunnen krijgen. Maar na een aanloop, die soms jaren duurt, heb je jezelf zo hard tegen de muur gesmeten dat het licht uitging. Maak niet de vergissing door te denken dat je een zwakkeling bent. Alleen sterke mensen hebben genoeg kracht om dit zichzelf aan te doen. Je bent sterk. Maar zelfs de krachtigste powerlady heeft een limiet en die is bereikt.


Met jou duizende anderen

In 2011 had één op de acht werknemers last van een burn-out. Ze voelde zich vaak moe en emotioneel uitgeput. Als je uitgeblust bent, uit dit zich ook in lichamelijke klachten. Vaak gaat het zitten in een lichaamsdeel waar je al gevoelig of zwak was. Andere veel voorkomende klachten zijn:

-          Een leeg gevoel
-          Geen zin in seks
-          Angstig of paniekerig
-          Concentratieverlies
-          Vergeetachtig
-          Machteloosheid
-          Nergens zin in
-          Niet vooruit te branden zijn
-          Slapeloosheid
-          Snel moe
-          Snel ziek
-          Gevoel van uitputting

Meer dan moe

Een burn-out is niet gewoon een beetje moe zijn, het voelt alsof de wereld je met grote megamagneten naar beneden trekt. Hoeveel je ook slaapt, je rust niet uit. Eigenlijk loop je er wel een beetje bij als een zombie. Vroeger mocht je misschien dansend de keuken schoonmaken, nu kun je het wel huilend doen.

Als je burned-out bent hoeft dit niet altijd door je werk te komen. Het principe is namelijk vrij simpel: je steekt ergens meer energie in, dan dat je ervoor terugkrijgt. Als dit in een soort van chronische stress verandert, ben je op een gegeven moment gewoon leeg. Dit kan door van alles zijn, bijvoorbeeld je relatie of schulden.


Geen nood! Wij hebben wat tips voor je opgezocht om je er weer een beetje bovenop te helpen. Vergeet niet om altijd een huisarts te raadplegen als je denkt dat je een burn-out hebt. 
 
Luister naar je lichaam
Je negeert de signalen nu al te lang. Heb je geen zin om op stap te gaan? Doe het dan ook gewoon niet. Zo simpel is het. Doe waar je zin in hebt en geef je lichaam wat het nodig heeft.

Neem rust

Dit jaar weer je vakantiedagen omgeruild voor een zielig zakcentje? Stop daarmee! Je hebt die dagen niet voor niks gekregen, en al helemaal niet omdat je baas ze zo graag weggeeft. Nee ze staan vast in de Arbowet, omdat je die rust gewoon nodig hebt.

Vertel het je omgeving

Na al het vliegen heb je veilige plek om te landen, als je aan familie vertelt wat er aan de hand is. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Je zou jouw geliefden toch ook opvangen als hun hetzelfde was overkomen? Het is moeilijk, om hulp te vragen. Maar het is onmogelijk om de weg alleen te bewandelen.

Ga samen opzoek naar de oorzaak
Die burn-out is je niet ineens komen aanwaaien. Die heeft een aanleiding en een oorzaak. Ga met je vriend, vader en moeder op zoek waar jouw grootste bron van stress vandaan komt. Maak plannen over hoe je de oorzaak met wortel en al kunt verwijderen of zoek naar alternatieven. Samen komen jullie er wel uit.


Doe iets elke dag waar je helemaal van tot rust komt

Weet je nog iets waarvan je echt kunt ontspannen? Iets wat gewoon leuk is en waarmee je hersenloos bezig kunt zijn. Mocht het al zover zijn dat je niet eens meer weet wat dat is, probeer dan verschillende (computer)spelletjes, boeken, series en films uit. Of pak een oude hobby op uit je tienertijd waar je zo lekker zoet mee kon zijn.

Yoga

Waar yoga allemaal goed voor is, ons blijft het verbazen. Het is de ideale manier om lichaam en geest weer in balans te brengen. Er zijn ook speciale cursussen voor mensen die zijn uitgeblust of die een depressie hebben. Zo ontmoet je ook nog lotgenoten en iedereen weet dat gedeelde smart, halve smart is. Hier vind je alvast wat oefeningen.

Gun jezelf plezier

Het leven is niet alleen maar moeten. Kies dingen uit die je echt leuk vindt om te doen. Maar ook als je helemaal niks wilt doen is dat ook prima. Met een kopje thee in de tuin zitten genieten is ook al heerlijk. Als je daar veel meer plezier aan beleeft dan een dagje Efteling mag je dat gewoon lekker doen.

 
 Wat zijn jouw tips tegen een burn-out?