Hoe draag je... denim op denim?

Mode & trends door Xandra
Ton sur ton – oftewel kleur op kleur – is helemaal hip deze zomer. In plaats van verschillende tinten, combineren we nu precies dezelfde stof. Zoals denim bijvoorbeeld. Maar hoe draag je denim op denim zonder dat je één groot spijkerkleed wordt?
 
Spijkergoed is-ie, deze modetrend voor aankomende zomer. Waarom? Omdat denim ontzettend veelzijdig is. Denk maar eens aan het contrast tussen een simpele zwarte skinny jeans en een gebleekt boyfriend-model met gaten. Het is chic versus supercasual en als er iets is waar ik van houd, dan is het wel de veelzijdigheid van een bepaalde stof. Je snapt dus wel dat ik stond te springen toen designers en masse head-to-toe-denim de catwalk op stuurden. Daarom nam ik deze trend eens goed onder de loep, want hoe draag je denim op denim het best?
 
50 tinten blauw
Laten we beginnen met de kleur, want wat is het lastig om twee denim-items precies te laten matchen. Zwart is zwart, maar blauw bestaat uit zo veel verschillende tinten. Gelukkig hoeven jouw spijkerblouse en shorts niet per se precies dezelfde kleur te hebben. Sterker nog, het is juist leuker om de tinten iets te laten afwijken. 
 

Overigens is denim natuurlijk niet per definitie blauw. Zo tik ik deze tekst in mijn grijze jeans, waarop ik een lichblauwe spijkerblouse draag en dat is een prima combinatie, al zeg ik het zelf. Helemaal ideaal is natuurlijk zwart, want ook hier geldt: zwart staat bij alles. Dus heb je een zwart denim-item – jasje, jeans, blouse; alles! – dan kun je die naar hartelust combineren met je andere spijkerstukken.
 
Too much
Even een kleine don’t tussendoor, want ook die zijn belangrijk. Denim-accessoires: laat ze liggen. Hoewel ik normaal gesproken enorm fan ben van het doorvoeren van trends in accessoires, gaat dat hier absoluut niet op. Denk bijvoorbeeld eens aan een hoed van spijkerstof of denimschoenen en -tassen. Ze bestaan, maar zijn niet erg classy. Houd het dus bij kledingstukken, want too much is nooit een goed idee.
 
 
Aandachtspuntjes
Ook verwant aan de kleur, maar zeker een aparte vernoeming waard, zijn de aandachtspunten in jouw denim-outfit. Dat wil zeggen: de lichtere tinten trekken de aandacht naar zich toe. Heb jij dus stevige bovenbenen, dan is een combinatie tussen een lichtgekleurde jeans en wat donkerdere top geen goed idee. Maar wil je juist de bovenkant wat laten wegvallen vanwege – ik zeg maar wat – een buikje of ietwat brede schouders? Go for it! 
 
Gewicht
Een ander belangrijk punt bij het kiezen van jouw denimoutfit is het gewicht. Niet jouw gewicht, maar dat van de spijkerstof. Stel: je hebt een spijkerrokje aan van een dikke, ietwat logge stof. Dan is het niet mooi om die te combineren met een eveneens zwaar jasje. Wel mooi is het om op dat spijkerrokje een fladderige en dus lichte denimblouse te dragen. Zo blijft het gewicht in balans en oog je niet opeens een paar kilo’s zwaarder. Ook dit heeft weer te maken met accentueren. Kies een focuspunt en probeer niet de aandacht overal naartoe te laten gaan, want dan bereik je juist het tegenovergestelde effect.
 
Wat is jouw favoriete denimoutfit?

Lees ook Xandra's vorige modeartikelen! 


Xandra (24) is afgestudeerd journalist. Ze schrijft voor verschillende tijdschriften en websites en heeft haar eigen blog op xannsplace.com, maar bovenal is ze een echte fashionista.

Ze is gek op kleding, schoenen en accessoires en daardoor eigenlijk altijd blut, maar wel voor een goed doel natuurlijk.

Dit modemeisje is altijd op de hoogte van de laatste trends en deelt die graag met jou op Ze.nl.