Babes in Business: Tweelingzusjes Mechteld en Sophie zijn succesvolle dj?s

Werk & studie door Rosanne

Sommige dames hebben van die beroepen waarvan je denkt: wat gaaf! In deze rubriek laten we deze businessbabes aan het woord over hun carrière. Deze keer: tweelingzusjes Mechteld en Sophie. Zij zijn het bekende dj-koppel Loudgarden.

Het is zoeken naar een speld in een hooiberg als het om succesvolle vrouwelijke dj’s gaat, maar het is de eeneiige tweeling Mechteld en Sophie toch gelukt om door te breken in de door mannen gedomineerde dj-wereld. Ze mogen zelfs 30 mei spelen op The Flying Dutch. Het festival was binnen een week uitverkocht en er komen in totaal 100.000 bezoekers. Alle grote dj-namen uit Nederland komen draaien, waaronder Afrojack, Armin van Buuren, Hardwell, Fedde le Grand, Nicky Romero en Showtek. 


De Pionierset

Mechteld vertelt hoe het allemaal zo gekomen is: "Sophie was op vroege leeftijd al bezig met draaien op een klein draaitafeltje dat je op een computer aansloot. Later kocht ze een professionele Pionier-dj-set. Omdat wij van die gezellige pubers waren, mocht ik die set absoluut niet aanraken. Uiteraard deed ik dit wel en dat ging nog vrij goed ook – zal wel beginnersgeluk zijn geweest. Daarna zijn Sophie en ik samen aan de slag gegaan. Gewoon thuis een beetje oefenen. Een jaar later werden we door een vriend gevraagd voor een feestje. We vonden onszelf nog lang niet goed genoeg, maar hebben het gelukkig wel gedaan, want het bleek een groot succes. Sophie is in totaal al acht jaar bezig met muziekmaken en ik drie jaar. Mijn zus is degene die er op het moment de meeste tijd insteekt, omdat ik nog aan het afstuderen ben. Het is erg druk; soms slaap ik maar vier uur per nacht."

Dreamfields

“Het leukst aan het draaien vinden we de energie die we ervan krijgen. Iedereen heeft het op dat moment naar zijn of haar zin en dat is geweldig om te zien. In het vorige festivalseizoen stonden we op de mainstage van het Dreamfieldsfestival, dat was supertof. Ook blijft het fantastisch om in Barcelona te draaien. Het publiek gaat daar echt los. Dat komt doordat de Spaanse cultuur zó anders is. Iedereen danst met elkaar, of ze nu 18 of 55 jaar oud zijn. Tijdens het uitgaan zijn de Spanjaarden heel netjes en mooi gekleed. Bij Dreamfields speelden we voor meer dan 20.000 mensen die op en neer sprongen van het begin tot eind. Het was superspannend om daar te mogen spelen. Ik heb zelfs drie nachten van tevoren amper geslapen; alles moest perfect.”

Tweeling

De kracht van Loudgarden zit hem in het tweeling-zijn van Sophie en Mechteld. “We zijn enorm goed op elkaar ingespeeld; we hoeven elkaar maar aan te kijken en we weten wat de ander wil zeggen. Als de een dichtslaat, kan de ander het overnemen. We zijn echt elkaars steun en toeverlaat. Al is er natuurlijk ook weleens miscommunicatie. Maar dat komt niet omdat we zusjes zijn, dat krijg je gewoon als je met twee personen muziek maakt." 


Vooroordelen

"Het heeft ons bloed, zweet en tranen gekost om te komen waar we nu staan. Produceren is heel erg technisch en de tools supermoeilijk. Het heeft bijna een jaar geduurd voordat we eindelijk met de techniek om konden gaan. Maar het moeilijkste waar we tegenaan lopen, zijn de vooroordelen. De dj-wereld wordt gedomineerd door mannen en het is ontzettend lastig om daar als vrouw tussen te komen. Mensen vragen meer van je en twijfelen of we het wel echt kunnen. Ze denken dan: twee blonde meisjes zien er leuk uit, maar kunnen waarschijnlijk niet draaien. Ze zijn dan stomverbaasd als we alles live doen en wel degelijk alles zelf doen. Op Flying Dutch zijn we zelfs de enige vrouwen die draaien. We hopen ook veel meer meiden te inspireren, want het zijn er nog veel te weinig."

'Geloof in jezelf'

Mechteld denkt dat er nog weinig dames in de dj-wereld zitten, omdat dj-en best wel technisch is. “Het is echt een nerd-ding, maar als je door de zure appel heenbijt, kunnen wij meiden eens de club overrulen met onze muziek!” Voor de rest wil de tweeling aan meiden meegeven die ook willen dj-en: "Creëer je eigen stijl en geloof in jezelf. Het is enorm belangrijk om uniek te zijn en je te focussen op mensen die jouw muziek waarderen in plaats van anderen te pleasen."

Lees ook de vorige edities van Babes in Business!