Veilig zonnen doe je op deze manier

Lichaam door Sjarmaine
Is het niet het fijnste wat er is, in de zon genieten? De negatieve kanten van zonnebaden zijn helaas minder fijn, zoals huidveroudering en huidkanker. Toch is veilig zonnen heus niet ingewikkeld. Wij geven je een aantal tips! 

1. Gebruik ten eerste een goede zonnebrandcrème met minimaal factor 15, zonder irriterende stoffen (denk aan parfum) én met een UVA- en UVB-filter. De SPF vermeld op de verpakking is de UVB filter. Een goede zonnebrandcrème moet ook bescherming bieden tegen UVA-straling. Deze straling is mogelijk nog schadelijker voor de huid.

2. Breng je zonnebrandcrème dik en regelmatig aan als je in de zon zit (zeker om de één á twee uur). Om de SPF - vermeld op het product - te krijgen moet je twee mg per centimeter aanbrengen. Voor je gezicht gebruik je dus zeker een halve theelepel crème, voor je armen en benen vier eetlepels en voor je romp nog eens twee eetlepels.


3. Blijf op het heetst van de dag uit de zon. Dat is tussen 11.00 uur en 16.00 uur. Zoek de schaduw op en draag een zonnebril en/of petje.

4. Bewegen in de zon? Het beste is een combinatie van sportkleding met UV-filters plus het elke twee uur aanbrengen van een SPF (vaker als je heel erg zweet).

5. Je hebt het waarschijnlijk al vaker gehoord of gelezen, maar dagelijks groente en fruit eten maakt je lichaam sterker en weerbaarder. Dit verhoogt namelijk de aanwezigheid van antioxidanten. Hoe groter hun aandeel, hoe beter de huid schadelijke invloed van vrije radicalen kan weerstaan.


6. Kies voor een zonnebrandcrème, geen zonnebrandspray. Een spray is natuurlijk makkelijker in gebruik, maar het is moeilijker om een dikke laag aan te brengen. Bovendien kun je, en dat is zeker van belang bij kinderen, de dampen gemakkelijk inademen.

7. Ga je sporten of breng je de dag door op een boot, dan is dit de beste truc ooit. Smeer jezelf twee keer in. Wacht nadat de eerste laag zonnebrandcrème erop zit tien minuten. Breng vervolgens de andere laag aan. Zo weet je zeker dat je niet gaat verbranden.

Tot slot: geniet van de zon! Een beetje zon heb je natuurlijk nodig voor de aanmaak van Vitamine D en zorgt voor een goed humeur. Ook niet onbelangrijk!

Hoe bescherm jij je tegen de zon?