Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Slim geld besparen doe je zo

I need a dollar dollar, a dollar is what I need! Geld nodig? Altijd! Heb je ooit iemand horen zeggen dat-ie voldoende geld heeft? Daar kun je nooit te veel van hebben. Bespaar met kleine aanpassingen in je leven en na een tijdje kun je er, net als Dagobert Duck, in zwemmen.

geld besparen

Lees ook: 5 geldfouten om te voorkomen als twintiger

Water bij de wijn

Neem bij elk glas wijn dat je drinkt bij het eten een glas kraanwater. Scheelt een hoop geld en voorkomt ook nog eens een kater. Win win!

Kniel voor je boodschappen

Logisch, maar hoeveel mensen doen het nou werkelijk: bukken voor je boodschappen. Kijk eerst wat het goedkoopste is en denk dan pas verder of het ook echt lekker is enzo. Als je een recept bereidt, check dan ook eerst even de ingrediënten lijst. Wat kun je skippen? Op boodschappen kun je zo ontzettend veel besparen.

Wees blij met minder

Val niet meteen aan op de oesters en de krab als je uiteten gaat. Je hoeft ook niet altijd voor-hoofd-na. Probeer het bij één gerecht te houden. Vind je eigenlijk dat voorgerecht het lekkerste op de hele kaart, dan kunnen ze de portie misschien wel vergroten. Klant is Koning en wie niet waagt, wie niet wint (wie niet sekst, krijgt geen kind).

Bijna gratis nieuwe kleren

Jouw garderobe is nodig toe aan een frisse wind. Zelfs de goedkoopste winkels zijn aan het einde van de maand nog te duur. Organiseer dan een kledingruil. Iedere deelnemer legt haar “oude” (oud maar niet kapot) kleren die ze zelf niet meer gebruikt, op een stapel en bij alles wat je pakt leg je een euro in. Die euro’s gaan naar het goede doel. Jij bent blij met je nieuwe kleren en dat je van je oude kleren af bent, én je doet nog wat goeds voor de maatschappij ook. Karma!

Skip abonnementen

Weg met die poepie dure abonnementen. Tenzij je er leuke cadeaus bij krijgt die je sowieso wilde kopen. Want in dat geval krijg je een leuk abonnement bij het product dat je al wilde. Zeg het dan wel meteen weer op. Maar over het algemeen ben je met abonnementen duurder uit. Want als de één de LINDA. mag, mag de ander ook wel de Donald Duck of de Hitkrant en ga zo maar door. Beter kies je om de beurt een tijdschrift om te lezen. Ben je maar in je eentje en hoef je geen rekening te houden met andermans wil, dan kan het nog steeds voordeliger zijn om geen abonnement te nemen. Hoe vaak blijft dat tijdschrift liggen tot het moment dat je wél tijd hebt. En dan is hij al achterhaald. Niks leuks aan. Wel zonde van het geld.

Energie besparen

Over maandelijkse kosten gesproken... Kijk ook eens kritisch naar je energierekening. Waarschijnlijk kun je per jaar een hoop besparen! Elk energieaanbieder vraagt andere prijzen. Als jij wilt weten wat jij kunt besparen op je energie, dan moet je asap energieleveranciers vergelijken.

Maak je eigen eten

Aioli maak je van olijfolie, eieren, knoflook, een beetje citroen, een snufje zout en wat mosterd. Door de combinatie basilicum, pijnboompitten of cashewnoten, olijfolie, zout en Parmezaanse kaas krijg je pesto en wanneer je olijven in de hakmachine gooit ontstaat er tappenade. Een stuk minder slecht voor je en een stuk goedkoper.

Een moestuin

Plant alle kruiden die je koopt (voor gerechten bijvoorbeeld) in je eigen tuin. Of plant ze in een grote bak als je geen tuin hebt. Dan kunnen ze langer doorgroeien en hoef je minder vaak kruiden te kopen. Dat het leuk staat is bijzaak. 

Noem kliekjesdag tapas

Kliekjesdag klinkt onwijs alsof je nog een lepel boerenkool, drie doperwten en een halve rookworst over hebt waar je met het hele gezin van gaat eten. Uiteindelijk gaat het zo vies klinken dat je zelf niet eens meer zin hebt om aan te vallen en dan belandt het (tot grote vreugde van de rest van het gezelschap) in de prullenbak. Hoe klinkt het als je de restjes leuk op bordjes legt, stokbroodje erbij, kruid de overgebleven aardappelen als patatas bravas (inclusief zelfgemaakt, goedkope, aioli) om het tapas-waardig te maken, en het dan tapas te noemen? Heerlijk toch? Wijntje erbij en gaan!

Deel jouw beste besparingstip in een reactie!

Lees ook: Met deze tips bouw jij zo snel mogelijk een financiële buffer op