Met deze tips bouw jij zo snel mogelijk een financiële buffer op

Vrije tijd door Daniëlle

Of het voor nu of later is: een extra spaarrekening achter de hand kan nooit kwaad. Je wasmachine kan plotseling stuk gaan, je gooit hete thee over je laptop of je auto kan schade oplopen, en dan moet het geld ergens vandaan komen. Om te zorgen dat jij niet in de schulden komt en altijd wat extra geld achter de hand hebt om eventuele schade of andere dure dingen te financieren, is het handig om een buffer op te bouwen. Maar hoe bouw je zo snel mogelijk zo'n financieel vangnet op?

ISTOCkLees ook: Dingen die het waard zijn om voor te sparen

1. Stel een limiet

Je kunt natuurlijk eindeloos sparen tot je een bedrag hebt waarvan je denkt: dat is wel genoeg, maar de meest handige manier is om een limiet aan je buffer te stellen. Zo heb je een doel voor ogen en kun je ook gelijk uitrekenen hoeveel je per maand zou moeten sparen om dat limiet te halen. Maak een schatting van hoeveel je nodig denkt te hebben: je auto of wasmachine kan plotseling stuk gaan, dus geld voor een reparatie of een nieuwe wasmachine kun je beter achter de hand hebben dan rechtstreeks vanuit je betaalrekening betalen. 

2. Besparen = sparen

Als je wilt sparen zul je (helaas) wat minder geld uit moeten geven aan leuke dingen. Geef je geld daarom niet impulsief uit aan onnodige dingen omdat de sale straks voorbij is of dat shirtje volgens jou een echt koopje is, maar zet het geld op je spaarrekening. Naast besparen op leuke dingen, kun je ook geld besparen door de verwarming wat lager te zetten en een dekentje te pakken of minder vaak uiteten te gaan. Er zijn genoeg manieren om te besparen, zo bouw jij zo snel mogelijk je buffer op!

3. Zet het op een aparte rekening

Het is misschien een beetje voor de hand liggend, maar het is belangrijk dat je je spaargeld op een aparte rekening zet. Door het op een aparte spaarrekening te zetten, krijg je minder snel de neiging om het uit te geven en kun je je volledig focussen op het sparen. Het bijkomend voordeel aan het openen van een spaarrekening is dat je er rente op kan krijgen. Nu valt er helaas op dit moment niet veel rente op de Nederlandse spaarrekeningen te behalen, maar het loont zich echter om hier wat onderzoek te doen. Zo kun je via een aanbieder als Raisin een depositorekening openen bij een groot aantal Europese banken die hogere rentepercentages bieden dan hun Nederlandse concurrenten. Zo gaat het opbouwen van je financiële buffer net even wat sneller! Daarbij is het bij een depositorekening zo dat je je geld voor een bepaalde periode vastzet, wat ervoor zorgt dat jij nog minder snel aan je spaargeld zult komen om tóch impulsaankopen te doen. 

4. Stel een vaste tijd in om te sparen

Elke maand op een ander moment een verschillend bedrag sparen werkt niet altijd even effectief. Zet daarom op een rijtje wat je maandelijks kan missen. De verleiding kan namelijk best groot zijn om soms wat minder op je spaarrekening zetten om iets leuks te doen. Het kan daarom handig zijn om elke maand op hetzelfde tijdstip een vast bedrag over te laten schrijven naar je spaarrekening. Om elke maand dezelfde hoeveelheid spaargeld over te maken en nog genoeg over te hebben voor iets leuks, werkt natuurlijk beter dan soms minder overmaken zodat je leuke dingen kan doen en uiteindelijk minder spaart. Heb je na het bedrag dat je overmaakt ook nog genoeg op je betaalrekening staan? Je wilt natuurlijk niet te kort komen omdat je juist 'te veel' spaart. Stel dus per maand een vaste hoeveelheid spaargeld en tijd in. Zo wordt jij een pro in sparen!

5. Haak niet af

De één is een fanatieke spaarder en maakt elke maand netjes wat over, de ander kan het dus wat lastiger vinden en zal in het begin misschien wat foutjes maken. Dit is totaal niet erg: het is hartstikke normaal dat het verleidelijk is om leuke dingen te doen en het sparen een maandje over te slaan. Het is daarom belangrijk dat je het dus ook volhoudt en niet afhaakt. Zoals we net al vertelden is het instellen van een automatische overschrijving een handige manier om het vol te houden, maar een andere manier om het sparen makkelijker te maken is denken aan waar je voor spaart. Iedereen spaart natuurlijk voor iets anders, maar één ding hebben ze gemeen: ze hebben allemaal een doel. Haak dus niet af en blijf sparen, ook al moet je dan iets langer wachten om dat leuke jasje te kopen. Stel prioriteiten. Het zal een tijdje duren, maar uiteindelijk zul je blij zijn dat je gelijk een nieuwe wasmachine kan kopen!

Lees ook: Zet jij maandelijks geld opzij? 5 alternatieven om geld te sparen