Minder snacken? Dat doe je zo!

Eten door Mariëlle
Het leven is één grote paradox. Neem nou alleen al snacken. Je wílt het niet, maar toch ook weer wel. Hoe kun je daar nou ooit met een beetje goed fatsoen mee omgaan? Probeer je snackgedrag in de hand te houden. Dat kan namelijk.

Het is eigenlijk al wel tijd om te lunchen. Nog even dit. Nog even dat. En voor je het weet is er alweer een uur verstreken. Sjesus je maag begint zelfs al te knorren. Nu heb je écht honger. "Taart jongens, aanvallen!" Schreeuwt je collega vanuit de keuken. Oh yeah bitches, die taart ga jij eens lekker in mootjes hakken. Heb je meteen je lunch-probleem opgelost. 
Damn dat had je niet moeten doen. Je voelt de kilo's alweer als een zwemband om je heupen deinzen. Komt er ooit nog een moment dat je jouw snack-drang wél in de hand kunt houden? Jep, dat is nu.
 


1. Veel water drinken

Water vult lekker waardoor er geen ruimte overblijft voor rotzooi. Daarnaast is het een goede stimulans om de snacks, die je toch stiekem in je waffeltje schuift, als een speer weer af te voeren. Maar wat we eigenlijk willen zeggen: vaak denk je dat je trek hebt, maar dan heeft jouw lichaam gewoon dorst en is het probleem met een paar slokjes water alweer de wereld uit geholpen.

2. Een goed ontbijt is het halve werk

Ontbijt als een Koning zolang je niet ook nog eens Koninklijke lunches en diners neemt. Zorg ervoor dat je ontbijt groots is. Drie eetlepels havermout? Doe er gerust een schepje bij en gij zult de komende tijd geen honger lijden.

3. Eet gedurende de dag kleine porties

Dat ontbijt is dus groots. De rest van de dag eet je ongeveer 6 porties in totaal. Inclusief snackt. Zo lang een snack groente is mag je er altijd extra van eten vinden wij.


4. Eet nog voordat je honger hebt

Door die kleine porties verspreid over de dag eet je dus eigenlijk de hele dag door. Eet op vaste tijden. Hierdoor eet je nog voordat je honger hebt. Want als jij ergens tussen 07:00 en 09:00 een dikke vette bak havermout naar binnen jast en anderhalf uur later alweer de nodige dosis fruit naar binnen werkt dan heb je eigenlijk rond lunchtijd helemaal nog geen honger. En toch ga je lunchen. Dan eet je na de lunch nog wat groente of fruit en rond een uurtje of 16:00 schuif je ook nog wat naar binnen. Bijna met tegenzin (nee dat is eigenlijk niet waar) val je aan op het diner. En tussen het diner en het slapen gaan neem je nog iets kleins in de vorm van kwark, ei, bouillon of groente. No way dat je dan nog zin heb om te snacken. Daar is simpelweg geen ruimte voor, zowel in tijd als in maaginhoud.

5. Zorg dat je voorzien bent in goede snacks

Wanneer je genoeg gezonde snacks in huis hebt, zal je minder snel naar ongezonde meuk grijpen als je snacktrek krijgt. Zorg dat je genoeg groente in alle soorten en maten in huis hebt. Hier kun je ongegeneerd op losgaan. Wissel af zodat het niet gaat vervelen en zorg dat je zowel zoete als zoute gezonde snack hebt, zodat je kun inspelen op dat waar jouw lichaam behoefte aan heeft.

6. Honger na de maaltijd

Groente is wel het sleutelwoord in dit artikel. Heb je na de maaltijd ook altijd nog honger alsof je drie dagen niet gegeten hebt terwijl je net een 3-gangen diner achter de kiezen heb? Vul je maaltijd aan met een shitload aan groente. Groente vult als een malle, maar je wordt er niet dik van. Je loopt van ondere wel leeg door al dat vocht. Maak bij elke maaltijd een dikke bak salade, zodat je je daarmee kunt volproppen tot je wél vol zit.

Conclusie: snack vooral wél, maar op de juiste manier.

Hoe ga jij om met jouw snack-gedrag?