Dingen die vrouwen zeggen maar anders bedoelen

Lifestyle door Mariëlle

“Nee, er is niks! Nééhéé, écht niet. Waarom ik zo reageer? Waarom dénk je dat ik zo reageer!” Nee, mannen kunnen niet aan onze aura zien wat er in ons hoofd omgaat. Vaak zeggen we dingen anders dan we ze bedoelen. Heel ingewikkeld.

Vrouwen zijn Koninginnen in overdramatiseren dingen anders zeggen dan ze bedoelen. Ze bedoelen A, maar zeggen B en andersom. Gluur eens in een vrouwenhoofd. In the end komt dat (vaak- niet altijd) allemaal voort uit goede bedoelingen. Eigenlijk zijn vrouwen gewoon te lief (of onzeker) voor een keiharde (mannen)wereld. Maar uiteindelijk is het allemaal hartstikke logisch.


1. Heeft je vriendin nieuwe kleren gekocht waarvan jij écht niet begrijpt hoe ze die durft te dragen, dan zeg je “ik zou het zelf niet zo snel kopen”, maar je bedoelt eigenlijk gewoon dat je het lelijk vindt. Maar hoe zeg je dit anders? Je wilt haar toch niet kwetsen? Je zegt toch niet "joh, meid, wat heb je nú weer aan? Je ziet er niet uit!" Nee, dat is een no-go, daarom zeg je gewoon iets anders dan wat je bedoelt. Zo simpel is het.

2. Ja het is te zien, er is stront aan de knikker. Je zegt niks. Hij moet het aanvoelen. Hij vraagt of er iets is. Jij antwoordt (veel te snel) "niks", maar er is natuurlijk echt wel iets aan de hand. Als er niks aan de hand zou zijn, zou je namelijk wel reageren met "hoezo?" en vragen waarom hij dat in vredesnaam vraagt. Als hij vermoedt dat er iets specifieks aan de hand is, verwacht je dat daar ook specifiek naar gevraagd wordt. Als de hij er dan naast zit, vul je de nodige informatie zelf wel aan. Lijkt ons vrij duidelijk.


3. Als er aan jou wordt gevraagd of iets lekker smaakt (bijvoorbeeld als de vrager gekookt heeft) dan zeg je toch niet dat je het niet te haggelen vindt en dat het je moeite kost om het enigszins met goed fatsoen weg te werken. Nee, je zegt dat "ja hoor" of jawel (uitgesproken als "jewel"). Dat is de verkapte versie van "ik kan het binnenhouden, maar daar is ook alles mee gezegd". Je wilt gewoon niet kwetsen. Logisch.

4. En last but not least, de gevaarlijkste en waarschijnlijk bekendste: "ik ben niet boos hoor, nee echt niet. Ik ben wel een beetje teleurgesteld, maar dat is alles." Dan hoeft een man geen universitaire opleiding psychologie afgerond te hebben om te kunnen begrijpen dat hij behoorlijk wat verkeerd heeft gedaan, wat niet zomaar met een simpel bosje bloemen te compenseren is. Het zou een stuk makkelijker zijn als mannen en vrouwen (en vrouwen en vrouwen) gewoon Nederlands met elkaar praten, of op zijn minst dezelfde taal spreken. Let wel: vrouwen denken vaak voor iemand anders, en proberen zoveel mogelijk pijn te verzachten door zo subtiel mogelijk te zijn, maar niet iedereen verstaan dat. Uiteindelijk is het allemaal goed bedoeld. Echt, écht waar!

Welke dingen heb jij laatst nog gezegd terwijl je iets anders bedoelde?