Zo zit dat dus: vijf dingen die je vast nog niet wist!

Eten door Anniek

Waarom hangt je mond open als je mascara aanbrengt en waarom doe je automatisch je ogen dicht als je moet niezen? En helpt seks écht tegen hoofdpijn? Wij zochten het graag voor je uit, dus hier zijn 5 dingen die jij vast nog niet wist!
 
1. Waarom opent je mond bij het aanbrengen van mascara?
Sta jij ook altijd zo raar voor de spiegel 's ochtends, met een mascaraborsteltje in je hand en je mond wagenwijd open? Je schaamt je als je in gezelschap mascara aanbrengt, maar geen zorgen! Het is heel normaal dat je mond openvalt als je je ogen groter maakt. Rondom je ogen zitten namelijk allerlei spiertjes die verbonden zijn met de zenuwen om je mond. Deze span je automatisch aan als je een laagje zwart op je wimpers smeert. Probeer maar eens je mond gesloten te houden, je zult merken dat dit lastig is door de spanning die er op komt te staan. 
 
 
2. Waarom sluiten je ogen als je moet niezen?
Je voelt een nies aankomen en vanzelf sluit je je ogen. Maar waarom eigenlijk? Er gaan op internet de wildste geruchten rond dat je ogen uit je hoofd zullen vallen als je ze openhoudt, maar dit is onzin. Sommige mensen kunnen namelijk heel goed niezen met open ogen, hoewel de meerderheid ze automatisch sluit. Dit laatste is niets meer dan een reflex, een onbewuste reactie op een zenuwprikkel. In het geval van een nies prikkelt een stofje het slijmvies aan de binnenkant van je neus. Dat veroorzaakt een niesreactie en daarbij sluit je je ogen dus weer. Geen hogere wetenschap, maar wel leuk om te weten!
 
3. Helpt seks tegen hoofdpijn?
Het excuus dat je hoofdpijn hebt, kun je niet meer gebruiken, want seks schijnt echt te werken bij pijn in je hoofd. Tijdens een heftige vrijpartij maakt het lichaam namelijk de natuurlijke pijnstiller endorfine aan. Dit stofje maak je bijvoorbeeld ook aan tijdens het hardlopen of een lachbui en geeft je een gelukzalig gevoel. Daarnaast zorgt een orgasme ervoor dat je bloedvaten verwijden, iets dat ook helpt bij het verzachten van je hoofdpijn. Dus dames, misschien in het vervolg gebruik maken van het excuus dat je géén hoofdpijn hebt?
 
 

 
4. Helpt cola tegen diarree?
Het klinkt een ieder vast bekend in de oren: cola helpt tegen buikpijn en diarree. Hoewel er nog weinig onderzoek is gedaan om dit te bevestigen of ontkennen, kunnen we wel onze twijfels zetten bij deze stelling. In cola zit namelijk veel suiker, dat een toch al geplaagde maag nog meer kan irriteren. Ook is cafeïne niet aan te raden, aangezien dit je darmen stimuleert om water uit te scheiden en ze nog beweeglijker maakt. Niet zo fijn als je al krampen hebt...  
 
5. Waarom kunnen mannen maar één ding tegelijk?
Over deze vraag verschillen de meningen nogal. Mannen houden graag vol dat ze heus wel meerdere dingen tegelijk kunnen doen, maar wij vrouwen zijn hier niet zo zeker van. Onderzoekers zijn het erover eens dat mannen misschien wel meer dan één ding tegelijk kunnen, maar dat hun hersenen voornamelijk in vakjes zijn verdeeld. Daardoor kunnen mannen zich eigenlijk maar op één ding concentreren. Een verklaring hiervoor kan in het verleden worden gevonden, toen mannen zich voornamelijk bezig hielden met de jacht. Vrouwen richtten zich op de kinderen en het huishouden, iets dat al meer multitasking vereiste. Tegenwoordig zijn er genoeg mannen die claimen ook hun aandacht te kunnen verdelen, maar wij zijn ze nog niet tegengekomen. Jullie wel? 

Welke dingen wist jij nog niet?