Lastige dingen? Die bespreek je zo!

Relaties door Anniek
Leuk hoor, dat je schoonouders je graag mogen, maar ze hoeven niet elke zondag op de bank te zitten. Helaas denkt vriendlief daar anders over en BAM! Nu heb je ineens een conflict. Lees hier hoe je lastige dingen bespreekt!
 
1. Kies een geschikt moment
Ga bij voorkeur voor een moment dat jullie samen zijn en niet meer weg hoeven. Dat voorkomt dat je straks met een gezicht als een oorwurm bij een verjaardag zit. Ook locatie is belangrijk bij het bespreken van moeilijke onderwerpen. Tijdens een lange wandeling door het bos kun je rustig bespreken wat je dwarszit, maar lopen er veel andere mensen omheen, wacht dan even tot je weer thuis bent. 
 
 
2. Blijf rustig
Misschien vindt hij wat jij tegen hem zegt niet zo fijn of raak jij geïrriteerd omdat hij niet wil luisteren. Wat je ook doet: blijf vooral rustig. Je bereikt namelijk niets als je je gaat opwinden. Sterker nog, je gaat elkaar allemaal maar meer ergeren en dan ben je nog verder van huis. Haal dus een paar keer diep adem, tel tot tien en probeer het dan nog een keer.
 
3. Redeneer vanuit jezelf
Mensen voelen zich al snel persoonlijk aangevallen en dat gevoel wil jij bij hem niet oproepen. Redeneer daarom vanuit jezelf. Zeg bijvoorbeeld: "Ik vind het niet zo fijn dat ik geen zondag voor mezelf heb" in plaats van "Jouw ouders komen ook altijd langs op zondag, hè!" Natuurlijk heeft de manier waarop je het brengt ook invloed op hoe hij het opvat, maar vanuit jezelf redeneren wordt meestal goed ontvangen. Pas wel op voor egoïsme. Als je de hele tijd alles op jezelf betrekt, zal hij er snel genoeg van krijgen. Probeer je daarom ook in zijn schoenen te verplaatsen, zodat je hem niet onnodig op zijn tenen trapt en het gesprek tot een goed einde kan brengen. 
 
4. Denk van tevoren na over wat je gaat zeggen
Het is altijd rot om halverwege een discussie met je mond vol tanden te komen staan. Bedenk daarom van tevoren welke punten je wilt aankaarten, waarom je bepaalde dingen vindt en hoe je het probleem wilt oplossen. Zeker dat laatste is belangrijk en wordt tijdens discussies gewaardeerd. 
 
 
5. Wees je bewust van je lichaamshouding
Als jij een gesloten of defensieve houding aanneemt, is de kans groot dat jouw partner deze houding kopieert. Hierdoor maak je het gesprek onnodig lastig, omdat je allebei al het ergste verwacht. Probeer daarom een ontspannen en open houding aan te nemen en houd ook rekening met je toon. Verhef je stem niet en klink niet te beschuldigend. 
 
6. Respecteer je partner
Je partner heeft ook een mening en dat is prima. Luister naar wat hij te zeggen heeft, kap hem niet af en toon interesse in zijn argumenten. Vraag bijvoorbeeld waarom hij bepaalde dingen anders ziet of hoe hij het probleem zou oplossen. Gezamenlijk aan een oplossing werken, zal jullie relatie sterker maken.
 
Hoe bespreek jij lastige dingen binnen je relatie?