Dit zegt jouw Facebook-profiel over je relatie

Relaties door Mariëlle
Wow, we hadden nooit verwacht dat ons Facebook-profiel zoveel bloot zou geven over onze relatie. Waar wij dachten dat we onafhankelijke Facebook gebruikers zouden zijn, vertelt Facebook precies hoe onze relaties in elkaar steken.

Als het niet op Facebook staat is het niet waar, luidt het moderne gezegde uit ons Social Media tijdperk. En zo blijkt maar weer dat Facebook precies kan vertellen hoe onze relatie in elkaar steekt. Oops, dat hadden we onderschat.


Wat er precies werd onderzocht

Op Refinery29.com werd een onderzoek gepubliceerd over de verhoudingen tussen de Facebook-profielen van stelletjes. Er werd onderzocht hoe close de partners zich voelen in verhouding tot de mate waarin hun Facebook-profielen raakvlakken hebben met elkaar. Er werd onderzocht hoe close de partners zijn, of ze zich meer betrokken voelen en hoeveel ze investeren in hun relaties. Er werd ook onderzocht of echte relaties en Facebook relaties op dezelfde manier voorspeld kon worden.

De raakvlakken binnen hun relatie

Om te meten hoeveel partners binnen hun relatie vonden dat ze raakvlakken met elkaar hadden werd er gebruik gemaakt van een aanduiding van de raakvlakken in cirkels. Elke cirkel stond voor een partner. Hoe meer raakvlakken de partners dachten te hebben, hoe meer de cirkels elkaar zouden overlappen. De deelnemers moest kiezen welk paar cirkels het meest overeen kwam met hun relatie.


De raakvlakken op hun Facebook-profiel

Daarnaast werden de raakvlakken van hun Facebook-profielen gemeten door de volgende drie punten te checken:
1. Het aantal wederzijdse Facebook vrienden van binnen relatie ten opzichte van hun individuele vrienden.
2. Het aantal foto’s waar ze met hun partner opstaan ten opzichte van alle op Facebook gepubliceerde foto’s.
3. Het aantal gemeenschappelijke Facebook likes (gemeenschappelijke interesses) ten opzichte van de individuele interesses.

Jouw Facebook-profiel zegt veeeel over jouw relatie

De onderzoekers veronderstelden dat stelletjes die dachten dat ze veel raakvlakken hadden binnen hun relatie, ook met hun Facebook-profielen veel raakvlakken hadden. Partners die aangaven dat ze meer betrokken waren bij hun relatie, hebben vaak inderdaad ook meer gelijkenissen op Facebook, wat terug te zien is in wederzijdse vrienden, foto’s en likes.

En moeten we dit ook geloven?

Dus eigenlijk kunnen we aan Facebook-profielen wel degelijk zien hoe relaties in elkaar steken. Nou zal dit niet voor iedereen gelden, want we zetten onze vraagtekens bij de representativiteit van het onderzoek. Het is namelijk uitgevoerd onder 46 koppels. Daar kun je een goede rode draad uit halen, maar het kan niet als waarheid beschouwd worden.

Klopt dit onderzoek met jouw Facebook-profiel en jouw relatie?