Babynamentrend voor 2016

Mama door Mariëlle
Over Mies, Truus en Jan ligt inmiddels een dikke laag stof. Dit zijn trendnamen. Of beter gezegd: dit wáren trendnamen. Ver in de vorige eeuw. Er bestaan verschillende soorten trendnamen dit is de top 5 babynamentrends in 2016.

Sociaal onderzoeker Mark McCrindle doet elk jaar voorspellingen naar de trends op het gebied van babynamen voor het volgende jaar. Op de Australische site van Dailytelegraph.com publiceerde hij de voorspellingen voor 2016. 
 


Trend 1: per decennium

Trendnamen per decennium zijn populaire namen die ongeveer een decennium populair zijn. Zo heb je een decennium gehad waarin Engelse namen populair waren en had je een periode van ongeveer 10 jaar waarin het populair was om je kind te labelen met een merknaam. Zo heb je 80’s namen, 90’s namen, zero’s namen en krijg je nu een generatie namen die een trend vormen tussen 2010 en 2020. Volgens Mark worden de populaire namen voor 2016 voor meisjes Charlotte en Emily en voor jongens Noah en Cooper. Helemaal gebaseerd op de trends van dit decennium.

Trend 2: kort maar krachtig

Jaren geleden waren het vooral de namen met drie lettergrepen waar nieuwbakken ouders hun kinderen naar vernoemden. Nu zijn het vooral de namen met één of twee lettergrepen en bij voorkeur maximaal drie letters. Bijvoorbeeld Eva voor meisjes en Ed of Max voor jongens.


Trend 3: 50’s chic

De jaren ’50 zijn niet alleen trendy op het gebied van muziek, popcultuur en mode, maar ook op het gebied van babynamen. Misschien dan toch Jantje, Pietje of Truus, Mies? Denk in ieder geval aan namen als Robyn voor meisjes en Stephen voor jongens.

Trend 4: tijdloze namen

Na gesprekken met vele ouders stelt Mark McCrindle vast dat er ook een trend aankomt dat ouders het liefst kiezen voor namen die tijdloos zullen zijn. Audrey en Violet (wat ons behoorlijk 50’s in de oren klinkt) voor meisjes en Daniël en Edward voor het mannelijke geslacht.

Trend 5: unieke namen

Ouders kiezen voor minder populaire namen die uniek zijn zodat kinderen hun eigen identiteit aan hun naam kunnen hangen, net zoals dat bij merken gebeurt. Unieke namen die al wel bestaan en wel normaal blijven, zonder bizarre spellingen. Die tijd hebben we gelukkig gehad. Denk voor meisjes aan de naam Olijf en voor jongens aan Orson.

Deze voorspellingen zijn overigens vooral gebaseerd op Engelse namen.

Heb jij nog inspiratie nodig voor babynamen?