Simpele oefeningen die je gewoon achter je bureau kunt doen

Sport & gezondheid door Sabine

Zeker wanneer je een kantoorbaan hebt en vanachter je bureau gewoon eet alsof je tienduizend calorieën verbrandt, kan het snel gaan met de kilo’s. Gelukkig zijn er een paar simpele oefeningetjes die je achter je schrijftafel kunt doen.
 

Na een lange dag op kantoor heb je amper puf om je boodschappen in huis te halen en om te koken. Laat staan dat je na het eten nog een uurtje gaat bikkelen in de sportschool. Nope, een bankhangsessie is wat je lichaam kan krijgen. Maar erg gezond is het niet. Daarom hebben wij wat oefeningen voor je op een rijtje gezet die je tijdens kantooruren gewoon van achter je bureau kunt voltooien!
 
Benen heffen
Wanneer je op je bureaustoel zit, hoef je voor deze oefening alleen meer je benen een stukje omhoog te trekken. Het hoeft niet eens zo heel ver. Als je voeten net van de grond komen en je bovenbenen niet meer het zitvlak van je stoel raken, heb je ze al ver genoeg geheven. Je kunt je benen natuurlijk ook wel een stukje verder omhoog trekken, maar pas op dat je dan niet van je bureaustoel duvelt. Als je deze oefening zo’n vijf minuten volhoudt, zul je je beenspieren gegarandeerd voelen.


 
Dijspieren trainen
Druk je knieën zo hard mogelijk tegen elkaar aan en houd dit zo lang mogelijk vol. Met deze oefening train je je dijspieren. Je kunt deze oefening ook uitvoeren door je beide handen zo hard mogelijk tegen elkaar aan te drukken. Hiermee train je je armspieren. Het is trouwens raadzaam om deze oefening niet te lang te laten duren. Niet omdat het zo slecht is voor je armspieren, maar simpelweg omdat we niet weten of je baas het kan waarderen wanneer jij het toetsenbord tien minuten onaangeraakt laat.

Spieren aanspannen

Wanneer je je een beetje bezwaart voelt om in je bureaustoel op en neer te stuiteren, hebben we ook een oefening voor je die helemaal niet te zien is door je collega’s: span je spieren aan. Je hoeft niet al je spieren in een keer aan te spannen. Begin eerst met je bilspieren en daarna bijvoorbeeld je armspieren.
 
Buik inhouden
Ook deze oefening valt niet op, maar kan je wel een eindje in de goede richting helpen van die killer abs die je al jaren op je wishlist hebt staan. Je kunt je buik zolang inhouden als je zelf wilt (of aankan). Je kunt ook een touwtje om je buik binden als reminder dat je je buik weer moet intrekken wanneer je ‘m per ongeluk weer in ruststand zet.Uitrekken

Wanneer je wakker wordt, rek je je vaak even uit, want dat voelt wel even lekker wanneer je net uit een minicoma ontwaakt. Maar ook achter je bureau kun je je af en toe even uitrekken. Een echte sportoefening is het niet, maar het voelt wel fijn en je spieren worden er wat losser van.

‘Fietsen’

Je kunt vanachter je bureau natuurlijk ook een stukje fietsen. Nee, we bedoelen niet dat je ervandoor moet op je Harley Trapson, maar simpelweg de fietsbeweging. Trek je benen op wanneer je op je bureaustoel zit en maak met je benen een beweging alsof je op de fiets zit.

Welke oefeningen voer jij weleens uit achter je bureau?