Vrouwen liegen vaker tegen de dokter dan mannen

Lichaam door Anniek

Ja, we weten dat we eigenwijs zijn en nooit naar de dokter willen. En we weten ook dat het wel heel ernstig moet zijn als we dan toch gaan. Maar zitten we eenmaal op die stoel, dan komt alsnog de waarheid niet uit onze monden...
 
Voor een paar steken in onze buik sjezen we echt niet direct naar de huisarts toe, want hallo, als je ooit ongesteld bent geweest kun je een beetje kramp wel aan. En ook voor andere kleine kwaaltjes rennen we niet meteen naar de beste brave man met z'n stethoscoop. Maar als we dan toch eindelijk richting de dokter gaan, blijkt dat we vaak niet eens de hele waarheid vertellen.
 
 
Kleine leugens
Uit onderzoek onder 2000 Amerikanen is gebleken dat ruim 46 procent weleens tegen de dokter heeft gelogen. Het ging hierbij voornamelijk om kleine leugens ('ja hoor, ik ben écht gestopt met roken'), maar toch: het gaat wel om je gezondheid! Verder bleek dat vrouwen vaker liegen tegen hun arts dan mannen. Zo'n 30 procent van de vrouwen gaf toe weleens te hebben gelogen, tegenover 23 procent van de mannen. Sneaky dames.
 
De reden dat mensen liegen is eigenlijk verrassend simpel: ze schamen zich of zijn bang om te worden veroordeeld door de arts. Andere redenen waren dat ze hun dokter niet vaak genoeg zagen of dat de dokter niet specifiek vroeg naar wat er mis was. Het lijkt ons dat je dat zelf aankaart, maar hé, misschien hebben we het mis.

Kapper

Maar even serieus, als je niet eerlijk bent tegen je dokter, tegen wie dan wel? De meeste mensen vertellen hun problemen aan geliefden (heel begrijpelijk), maar het blijkt dat 18 procent van de vrouwen ook graag verhaal doet bij de manicure of kapper. Dus een dokter vertrouwen we niet, maar tegen iemand die aan je haar frunnikt biechten we graag op wat voor kwaaltjes we dit keer hebben. Logisch.
 
Wij raden je in ieder geval aan om eerlijk te zijn tegen je arts, aangezien gokken met je gezondheid niet het slimste is om te doen. Voor je het weet lig je met een dubbele longontsteking in het ziekenhuis omdat je 'vergeten' was te vertellen dat je weer rookt. Echt waar, het overkomt de beste.
 
Lieg jij weleens tegen je huisarts?