Lifestyle / De maatschappij
De maatschappij

Vreemde Brabantse uitspraken: dit zijn ze!

Reageer8 0

Aan Brabant hebben we heel wat te danken. Brabanders hebben de slimste regio ter wereld en Brabants is uitgeroepen tot het meest sexy dialect van Nederland. Maar sommige uitspraken blijven wel wat vreemd. Herken jij ze? Herken jij deze Brabantse uitspraken? 

Brabantse uitspraken

Lees ook:

"Aangereden"

Geen nood, hiermee bedoelt een Brabander niet dat hij door een auto is geschept. Wat hij wil zeggen is dat hij onderweg is naar de bestemming. 

"Afgewerkt"

Brabanders zijn zo’n vijf keer in de week afgewerkt. Hiermee bedoelen ze niet dat ze naar een bordeel zijn geweest. Nee, wat ze bedoelen is dat ze klaar zijn met werken. 

via GIPHY

"Onder een sport zitten"

Nee, in Brabant zit je niet op een sport. Daar zit je namelijk onder een sport.

"Ons mam"

Ons mam, ons pap, ons opa en ons oma. Oftewel: mijn moeder, mijn vader, mijn opa en mijn oma. Om het nog korter te maken, wordt er vaak nog 'smam' van gemaakt. Hendig ofnie?

via GIPHY

"Keigezellig"

“Kei is geen woord, een kei is een steen”, aldus iedereen boven de rivieren. Kei is voor Brabanders echter wat ‘vet’ is voor de rest van Nederland.

"Pakkendrager"

Spring maar achterop bij mij, achterop mijn fiets. Letterlijk. Want Brabanders gebruiken de term pakkendrager in plaats van bagagedrager. 

via GIPHY

Houdoe, hè! Kende jij deze uitspraken?

Lees ook: 

Reageer8 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 8 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Antoine Beau Man

  Ook de Brabantse Tas Koffie komt uit het Frans .. une tasse de café .. de duitsers hebben het eveneens uit het Frans overgenomen .. Eine Tasse Kaffee. Het woord Tas in die betekenis komt uit het Arabisch .. Tazza .. en een Tazza is een drinkschaal of kopje of mok. In Spanje en Italië wordt het ook gebruikt.
  Een tas in het nederlands komt van het romaanse woord Tasca. Maar deze tas heeft in dit geval niets te maken met de tas (kopje).

 • Antoine Beau Man

  Ik ben zo en zo laat afgewerkt ... wanneer je dat interpreteert als dat je zo en zo laat daar een hoer bent afgewerkt .. is er iets mis met je !
  https://context.reverso.net/vertaling/nederlands-engels/ik+ben+afgewerkt

 • Antoine Beau Man

  Houdoe ... komt van 'Houd Oe Goe' .... 'Houd jezelf goed' ..... zoiets als 'zorg dat je jezelf in de hand houdt, dat er niets raars met je gebeurd'

 • Antoine Beau Man

  het Brabantse ‘Aanrijden’ komt van het Duitse ‘Anfahren’
  https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/duits-nederlands/vertaling/anfahren#.XXQF3mbgqUk
  wat niet meer betekent dan van ik ben om dan en dan weggereden.
  Brabant ligt dichter bij Duitsland en Frankrijk en heeft daarom ook meer uitdrukkingen uit die talen overgenomen.

 • Mirre.

  Herkenbaar! Stuk voor stuk.

  Ik mis toch de uitspraak: "Ik zoek het niet"

 • Taap JE

  @ Kirsten: Het kan eigk allebei, maar als het Kuukske moet zijn, dan klopt de grap ook niet meer :/, dus Qukske of Quukske. Kinderdagverblijf het Kuukske bestaat wel. Je bent (denk ik) gewoon te jong om dit voor de rest van de Brabanders te bepalen, aangezien je 'onder een sport zitten' ook al niet kent. Dit is geen belediging meer een observatie, want dit valt me op bij meer jonge brabanders, die mij of oudere brabanders niet kunnen verstaan met da dialect. Daarbij is het in de steden al minder dialect als in dorpen. Ga maar eens met een echte oude brabander praten en je verstaat er waarschijnlijk gin hol van.

  @ Madelon: Sorry, maar het is toch echt "Ik vind HET dialect grappig" of "ik DA dialect grappig" ;-), maar ben het met je eens, is niet sexy, lachuh da wel :)

 • Sinner

  Ik vind de dialect grappig, maar niet sexy!

 • Kirsten

  Ik ben geboren en getogen in Brabant, maar heb nog nooit van onder een sport gehoord. En het is een kuukske, geen Qukske. Voor de rest erg herkenbaar. Wij komen ook altijd aanrijden als we op bezoek gaan bij ons opa en oma.

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen