De leukste Rotterdamse uitspraken

Vrije tijd door Chiara
Rotterdam met haar prachtige skyline, moderne gebouwen en multiculturele karakter. Roffa is de stad van harde werkers, hun motto luidt dan ook; geen woorden, maar daden. Of zoals zij het zeggen; niet lullen maar poetsen! 
 
Waar kom jij vandaan? Uit Rotterdam, ken juh dat niet horuh dan?! Dat Rotterdammers met een 'natte t' spreken is bekend. De Euromast en de Markthal ken je vast ook al. Maar wat zijn nou echte Rotterdamse uitspraken? Wij hebben de leukste voor je op een rijtje gezet. 
 
 
… Breek me de bek niet open, nee deze uitspraak heeft niets te maken met een tandartsbezoekje. Iemand zegt hier simpelweg mee dat je over een bepaald onderwerp je mond moet houden, omdat diegene er anders uren over door kan praten.
 
… Ben je van de pot gerukt? Met andere woorden; ben jij helemaal gek geworden? 
 
… Hebt tie een bord voor z’n kop? Deze kun je wel letterlijk vertalen, als je een bord voor je hoofd hebt, zie je dingen inderdaad niet in.
 
… Grote muil, dikke lip is de Rotterdamse variant voor eigen schuld dikke bult. 
 
… Het komt m’n strot uit! Wees maar niet bang dat iemand kort na dit gezegde moet overgeven. Als iemand dit zegt betekent dat diegene ergens HELEMAAL klaar mee is. 
 
… Niet te nassen! Wanneer iemand haar eten overduidelijk niet lekker vindt. 
 
.. Mot je ook een bakkie pleur? Klinkt toch veel leuker dan ‘wil jij ook een kopje koffie? ‘ 
 
… Ik gaat effe legguh. Dat ‘effe’ duurt vaak langer dan gepland. Het betekent namelijk dat iemand een powernap gaat nemen. 
 
… Ken je niet uit je doppuh kijken? Vooral in het OV is dit een veel gebruikte uitspraak. Dit gezegde betekent letterlijk; ‘kun je niet uitkijken?’ 
 
… Houd je bakkes! Of houd je muil.. hier is geen verklaring voor nodig toch? 
 
… Ik pak je bij je lurven. Wanneer iemand dit tegen je zegt kun je maar beter wegrennen. Diegene is hoogstwaarschijnlijk boos en wil je even aanpakken. 
 
… Heb je in je nest gezeken? Je zal vast denken dat hier wordt gevraagd of iemand in haar bed heeft geplast. Maar wat er echt wordt gevraagd is waarom the PIEP jij zo vroeg bent opgestaan. 
 
… Met de benenwagen of met lijn twee. Helaas pakken we dan geen tram, maar dat wordt lopen… 

 

 
… Op je bolle ogen. Als je moeder dat zei wanneer je vroeg om een snoepje, wist je dat je geen kans maakte. Een synoniem voor deze uitspraak is ‘ik dacht het niet!’. 
 
… Tieft de tempel uit, of rot maar even gauw op! 
 
De eerste stap om als een echte Rotterdammert te klinken is dus om overal een t achter te zetten! Het is dus niet ‘ik ga naar de winkel’, maar ‘ik gaat naar de winkel’. 
 
Welke Rotterdamse uitspraken vind jij het leukst?