Jouw DNA is de schuldige van het feit dat jij geen ochtendmens bent

Vrije tijd door Sascha

Vreemd genoeg iedere ochtend weer met het verkeerde been uit bed stappen, knikkebollen terwijl je op een productief dagje had gerekend of een concentratieboog die ver te zoeken is? Blame it on your DNA!
 
Uit een studie in het tijdschrift ‘Nature Communications’ is gebleken dat er in het menselijk genoom (lees: alle genen van chromosomen) 15 gebieden zijn die samenhangen met het opstaan en kunnen dealen met die veel te vroege ochtenden.
 

En het antwoord is…
Het doel van dit onderzoek was om na te gaan in hoeverre het vroege opstaan genetisch bepaald is en of dit in verhouding staat met je levensstijl. Dit onderzoek is uiteindelijk uitgegroeid tot een mega onderzoek binnen dit genre, waarbij meer dan 89.000 volwassenen werden gebruikt. En guess what… Er is inderdaad een verband gevonden tussen genen en het wel of niet zijn van een morning lady!
 
All about the DNA
Oké, we weten dus dat of jij wel of niet gemakkelijk je bedje uit kunt komen op de vroege ochtend deels te maken heeft met je DNA, maar gelukkig ligt het daar niet volledig aan en kun je er dus nog wat aan doen. Of jij al die vroege ochtenden kunt handelen, heb je ook deels zelf in de hand. Het heeft namelijk, naast je DNA, ook te maken met de biologische klok van je lichaam.
 
Dus…
Lang verhaal kort, mede door je DNA wordt dus bepaald of jij een voorkeur hebt voor de ochtend of de avond. Deze nieuwe ontdekking kan leiden tot nieuwe en vooral interessante ontdekkingen en zodra dit zo is, zijn wij er als de kippen bij en zijn jullie de eerste die het horen.
 
Ben jij eerder een ochtend- of een avondmens?