Dit moet je niet zeggen tegen iemand die een miskraam heeft gehad

Mama door Mariëlle

Het is het vreselijkste wat een zwangere vrouw kan overkomen, en toch hebben veel vrouwen helaas, al dan niet bewust, een miskraam meegemaakt. Sommige mensen reageren daar zo enorm tactloos op. En dat doet pijn.

Het zal wel goed bedoeld zijn, maar sommige mensen weten gewoon niet hoe ze goed moeten reageren als je net een miskraam hebt gehad. Jij hebt je hele leven al opnieuw ingedeeld en dan gaat het mis. Je dondert als donderslag bij heldere hemel van je roze wolk. Jouw droom verandert in een nachtmerrie. Jij met al je verdriet kan het er dan niet bij hebben dat mensen stomme dingen tegen je zeggen. Dingen waar je niks aan hebt. Dingen die alleen maar pijn doen. Er is een aantal dingen die je gewoon niet kunt zeggen tegen iemand die net haar kindje is verloren. Diegene moet op dat moment doen waar ze zich goed bij voelt en verdient steun van de mensen om zich heen. Ze zit dan niet te wachten op tactloze uitspraken.


Maar het was nog maar een worpje

Ter grootte van een wormpje of niet, het was wel jóuw kindje. Jouw eigen vlees en bloed. Wij zijn zelf ook allemaal ooit een worpje geweest en kijk wat er van ons is geworden. Dit is echt iets dat je moet verwerken. Zo'n opmerking is net zo erg als mensen die beweren dat het minder erg is als het je in het beginstadium al overkomt. Mensen hebben geen idee.

Gelukkig heb je al een kind

Natuurlijk ben je blij met je kind, maar je had het zo anders voor ogen. Inmiddels was je gaan houden van je volgende kind ook al wist je nog niet eens of het een jongetje of een meisje zou worden.

Ligt het aan jou of aan hem?

Aan wie het ook ligt, dat verandert niks aan de situatie.

Er zijn nog genoeg kansen

Het is helemaal niet altijd zeker of er nog nieuwe kansen komen. En als iemand dat al weet, dan ben jij het, en niet degene die dat zegt.

Nu heb je wel weer een extra reden om te oefenen

Wellicht zijn er mensen die je op willen beuren met een 'positieve' vibe. Maar erg tactisch is het niet.

Nou, ben je in ieder geval van je misselijkheid en andere kwaaltjes af

Die misselijkheid en kwaaltjes had je er maar al te graag voor over. Genoeg mensen willen iets positiefs tegen je zeggen. Lief bedoeld, maar er is helemaal niks positiefs aan, dus dat hoeven ze echt niet te proberen.

Je kunt er niks aan doen

Dat wéét jij ook wel en toch kun je je behoorlijk schuldig voelen.

Hopelijk hoef je nu nooit meer de verkeerde dingen te zeggen. Als je niet weet wat je moet zeggen dan kun je daar best eerlijk over zijn. Bied een luisterend oor en een schouder om op te steunen.