Dit is de reden waarom jij ?s nachts naar de wc moet

Vrije tijd door Sascha

Na een lange werkdag schop jij je killer heels uit, doe je je pyjama aan en kruip je je bedje in voor een schoonheidsslaapje. Je bent perfect opgerold en aan het dromen over sushi, wanneer jij getreiterd wordt door een volle blaas. Pfff…

 
Met tegenzin rol jij bed uit om te gaan plassen. Terug in je warme bedje doe jij weer een poging tot dromen over sushi. Helaas word jij twee uur later weer gewekt door die vervelende blaas. Niks is irritanter dan ’s nachts uit je bed te moeten gaan voor de wc. Maar de vraag is, waarom moeten we überhaupt zo vaak ons bed uit om te plassen?


Onaangename kwestie
Guess what

… Er is een heuse naam voor deze onaangename kwestie, namelijk ‘Nocturie’. Good Housekeeping UK heeft dit verschijnsel onder de aandacht gebracht. Nocturie wordt verhoogd wanneer je ouder wordt, jammer genoeg. Eén op de drie volwassen boven de 30 heeft hier last van, maar nog meer mensen boven 60 moeten lijden onder deze onaangename kwestie.
 
Oorzaken
Volgens de National Association for Continence dreigt Nocturie vaak te ontstaan na de zwangerschap. Mannen daarentegen schijnen er last van de krijgen na het gevolg van een vergrote prostaat. Andere oorzaken dat jij ’s nachts je bed uit moet om te plassen, zijn alcohol, cafeïne, het drinken van overmatig vocht, het gebruik van diuretica of het ondergaan van een behandeling aan een overactieve blaas.
 
Er is nog meer
Niet alleen bovenstaande dingen kunnen Nocturie veroorzaken, ook een hoge bloeddruk, diabetes, hart- en vaatziektes, slapeloosheid, rusteloze benen en slaapstoornissen zijn boosdoeners. Wil jij eindelijk eens niet je bed uit hoeven door die eeuwige volle blaas, probeer dan je vochtinname te verminderen. Wat je ook kunt doen (iets minder sexy is het wel), is het dragen van steunkousen, je benen hoger leggen of een middagdutje doen. En hey, een excuus voor nog meer slapen, dat nemen wij uiteraard met open armen aan.
 
Moet jij ’s nachts ook zo vaak je bed uit voor de wc?