Seks & relaties / Seks
Seks

Anticonceptie voor mannen: prik in de penis

Wij vrouwen hebben iedere maand weer te kampen met buikkrampen, bloed en emoties die hoog op lopen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over zwangerschappen en kinderen baren. Mannen, nu is het jullie beurt!
 
Een veelbelovende studie heeft onderzoek gedaan naar Vasagel, een anticonceptie injectie voor mannen. En guess what… Het bleek een overweldigend succes te zijn! De planning voor het beschikbaar stellen van Vasagel staat nu op 2018, volgens Elaine Lissner, uitvoerend directeur van de Parsemus Foundation (de organisatie die het medicijn ontwikkeld).


Vasagel
Vasagel is een gel die geïnjecteerd wordt in de penis en wanneer het eenmaal daar z’n plekje heeft gevonden, zal het het sperma blokken van het verlaten van de zaadleider. De gel werd getest op 12 mannelijke konijnen. Van deze 12 konijntjes, bleken er 11 ‘azoospermic’ te zijn, oftewel: ze bleken een jaar zonder sperma in hun sperma te zitten.
 
Kleinzerige mannen
Ondanks dat het een relatief klein onderzoek is, zijn de onderzoekers optimistisch als het gaat om echte mannen, en niet mannelijke konijntjes. De lengte van de effectiviteit van de injectie zou zelfs langer kunnen werken bij menselijke mannen. Dit is dan weer een opluchting voor mannen die een beetje kleinzerig zijn en bang zijn voor prikjes.
 
De voordelen
Naast het feit dat je heerlijk hormoon-vrij bent, heeft Vasagel ook nog heel wat andere voordelen te bieden. Uiteraard is het ook omkeerbaar. Aan het sperma van de konijnen was te zien dat er een snelle terugkeer is van de sperma-flow. Nog een voordeel is dat de injectie dus vrij lang werkende is, en je dus niet bang hoeft te zijn voor baby’s.
 
De volgende stap
De volgende stap voor Vasagel is de eerste menselijke proef op mannen. Lissner zegt dat deze later dit jaar zal plaatsvinden en dat het onderzoekje slechts zes maanden zal duren. Een belangrijk onderdeel van het onderzoek is het trainen van artsen voor het toedienen van de injectie. Nu rest de vraag nog: is dit zielig, of compenseert dit ons leed van al die jaren de pil slikken en dingen als bevallingen en ongesteld zijn?
 
Wat vinden jullie van de mannelijke anticonceptie?