Absoluut geen sportfanaat? Dat is de schuld van je moeder

Mama door Sascha

Zuchtend en steunend sjok jij naar de sportschool om er na tien minuten weer uit te rennen alsof je leven er vanaf hangt. Sporten is niks voor jou en je wordt al moe bij het idee. Jij wilt wel, maar je lichaam niet. Het is gewoon de schuld van je mama!

 
Volgens een Amerikaanse studie is jouw hekel aan sporten te danken aan je moeder. De onderzoekers die dit opmerkelijke nieuws ontdekten, willen de uitkomsten van het onderzoek gebruiken in de strijd tegen obesitas. That’s a good thing!


Zwangere moeders
Guess

what… De liefde voor sporten schijnt al te beginnen in de baarmoeder. Vrouwen die tijdens hun zwangerschap lekker fit en actief zijn, schijnen daarmee namelijk ook gelijk fittere en gezondere kinderen te baren. De studie sluit aan bij een eerder uitgevoerd onderzoek. Dit onderzoek heeft aangetoond dat beweging tijdens de zwangerschap helpt bij het ontwikkelen van een gezond hart.
 
Proefmuizen
Er werden muizen gebruikt voor het onderzoek dat werd gepubliceerd in The FASEB Journal. Genetisch identieke muizen werden bestudeerd op hun fysieke activiteiten. De ene helft van de muizen kreeg een loopwieltje tijdens de zwangerschap, de andere helft niet. De muizen liepen gemiddeld zo’n 10 kilometer (wow!) per nacht. Tijdens de zwangerschap liepen ze wel steeds iets minder, maar aan het einde van de zwangerschap liepen ze alsnog 3 kilometer. Daar kunnen wij nog een puntje aan zuigen!
 
Vet verliezen
Wat bleek… De babymuisjes van de muizen die erg sportief waren tijdens de zwangerschap, bleken 50 procent actiever te zijn dan de babymuisjes die een moeder hadden zonder loopwiel. Dus voor wie denkt dat het wel of niet zijn van een sportfanaat genetisch bepaald is… Blame it on je moeder! En voor de aanstaande mama’s: lekker die sportschool in want het is goed voor je baby!

Schuif jij de schuld van jouw hekel aan sport nu ook af op je mams?