Redenen waarom we als volwassene nog altijd de goedkeuring van mama willen

Mama door Sabine

Waar zouden we toch zijn zonder onze moeder? Technisch gezien zouden we er helemaal niet zijn, maar daarnaast zouden we ook niet de dametjes zijn die we nu zijn. Daarom willen we nog altijd dat moeders onze capriolen goedkeurt. 
 
Onze moeder is een van de belangrijkste personen uit ons leven. Zonder haar waren we er niet geweest en daarnaast zou er zonder haar ook niet veel van ons terecht zijn gekomen. Geen wonder dat we als volwassene nog altijd willen dat moeders onze acties goedkeurt. Maar ook om deze redenen willen we de goedkeuring van mama nog altijd hebben! 


 
Haar mening betekent veel voor je 
Je moeders mening is niet zomaar eentje die je weg kunt wuiven als je het er niet mee eens bent. Nee, je moeders mening betekent veel voor je. Je hecht aan niemands mening zoveel waarde als die van je moeder. Dus een ‘je doet maar’, volstaat niet. We willen haar volledige medewerking en goedkeuring. 
 
Je wilt jullie band niet verpesten
De mening van je moeder aan je laars lappen is iets wat je niet doet. Niet alleen omdat haar mening veel voor je betekent, maar je wilt ook niet jullie hechte band verpesten. Het klassieke voorbeeld: de tatoeage. Ja, het is je eigen lichaam, maar je wilt niet dat je moeder je met de neus aankijkt zodra ze een klein beetje inkt op je lichaam ziet. 
 
Je wilt dat ze achter je staat
Het is fijn wanneer je moeder er niets op tegen heeft, maar je wilt wél dat ze achter je staat. Dat ze je niet meteen onterft is natuurlijk mooi meegenomen, maar je wilt ook dat ze het leuk vindt wat jij van plan bent te doen. Bovendien heb je ook geen zin in haar ´ik zei het toch´-en.  

 
Omdat zij ons moet verdedigen tegenover papa
Oké, eerlijk is eerlijk. We willen niet alleen mama’s goedkeuring omdat ze zo belangrijk voor ons is. We willen het ook omdat ze ons moet verdedigen wanneer onze vader ons op onze ‘stommiteiten’ aanspreekt. We hebben mama nodig zodat zij onze vader kan vertellen dat het onze eigen beslissing is en dat hij het niet zo op moet nemen. Ja, we hebben mama heel hard nodig in deze situatie.   
 
Moeders weten meer over je dan je denkt en jij zelf weet 
Mama heeft al onze vreemde fases voorbij zien komen. De fase waarin we die lelijke schotse rokjes droegen, de fase waarin we een tongpiercing wilden (maar we natuurlijk door haar werden gestopt) en de fase waarin we ervan overtuigd waren dat we konden doorbreken bij Idols. Ze weet wat bij ons past en wat we waarschijnlijk ook altijd leuk zullen blijven vinden. Het is daarom voor ons zo belangrijk dat mama iets goed vindt. Zij kent ons soms beter dan wij onszelf kennen en kan ons misschien wel behoeden voor een hele grote fout. 
 
Waarom wil jij als volwassen vrouw nog altijd de goedkeuring van je moeder?